Защитените храни и продукти в ЕС вече са 1594, ЕК одобри две нови

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В списъка вече са включени и мед от Словения, както и агнешко месо от Гърция

Европейската комисия (ЕК) одобри в рамките на няколко дни две храни, които получават статут на защитени. Първото одобрение се отнася до признаването на ново защитено наименование за произход (ЗНП) за меда “Bardejovský Med/Med z Bardejova”, произведен в масива Čergov, планинска група, покрита със смесени гори, съставена главно от бук, елхи, смърч.

Карниолийската мелиферова пчела се отглежда от дълго време в тази област, която е адаптирана към местните климатични условия и събирането на прашец.  Пчелите произвеждат “Bardejovský Med/Med z Bardejova” в стабилни кошери в преместваеми пчелини или кошери. Пчеларите събират мед по традиционен, занаятчийски начин, който е тясно свързан с района. Умението на местните пчелари е в избора им на места за поставяне на пчелините, начина, по който се получава медът, центрофугирането му и принципите на съхранение и декантиране на меда. Спецификата на “Bardejovský Med/Med z Bardejova” се крие главно в специфичния цвят на меда, вариращ от тъмнокафяво до черно, както и в специфичния вкус на меда.

Второто одобрение, дадено от ЕК, се отнася до признаването на ново защитено географско указание (ЗГУ) от Гърция – месо “Αρν, κla Λla μνοla”/”Arnaki Limnou”.

Месото на “Arnaki Limnou” се характеризира с нежна, сочна и мека текстура и отличителен, характерен и приятен вкус и аромат. Месото се произвежда от агнета, родени на островите Лемнос и Агиос Ефстрати и има органолептични характеристики, които се приписват на традиционния метод за отглеждане на агнетата и овцете и тяхната диета, състояща се главно от богатата флора на пасищата на островите. “Arnaki Limnou” е широко използван продукт, който непрекъснато се произвежда на двата острова в продължение на много години. Както специфичните фактори на околната среда, така и човешките практики, които преобладават и продължават да преобладават на островите Лемнос и Агиос Ефстратиос, допринасят за производството на продукт с желаните характеристики.

Така списъкът на вече защитени храни и продукти достига 1 594, допълват от ЕК.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама