Засаждането на спанака през септември гарантира качествени растения

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
6 Минути

Спанакът е една от супер храните, което мотивира много хора да го отглеждат  в двора си. Най-подходящото време за засаждането му е през септември. Това е условието да имате от пресния зеленчук рано напролет. Важно е местоположението му в градината. Стопаните, които харесват реда го поставят редом с други листни зеленчуци, което помага организирането на поливки.

Въпреки, че понася засенчването, добре се развива на слънчево място. Препоръчително е теренът да е с лек наклон, за да не се задържа  много вода от есенните валежи.

Спанакът е взискателен към почвата

Има къс вегетационен период и обикновено се засажда след предшественици като домати, пипер, краставици, зелен фасул и др. Предпочита плодородни почви. Затова след като са почистени растителните остатъци от предходните култури, мястото се заравнява с гребло.

Важно е да се повиши запасеността на почвата. Добро решение е внасянето на хумус  или угнил оборски тор, който може да е в количество 3 кг./кв.м. Силен старт на растенията може да дадат на 4-5 г. на квадратен метър суперфосфат.

По отношение на поставянето на семената в земята, трябва да се предвидят някои правила, които ще спестят необходимостта от прореждане. Задължително е растенията да не си пречат и да се развиват спокойно.

Непосредствено преди сеитбата  е добре да се прекопае плитко почвата, така че да стане рохка и да се насити с кислород.

Може да се оформи не много висока леха, която да бъде заравнена с градинско гребло. Семената може да хвърлят разпръснато, като се  заровят чрез леко накопаване. Препоръчителен начин е  да се направят плитки браздички (до 4-5 см) , които да са на разстояние през 15 см. Един квадратен метър се засяват с 1,5-2 г семена.

Ако спанакът е за лична консумация, е добре да се засажда през интервал от 7-10 дни

Така ще е готов за прибиране на етапи, тъй като в едно домакинство се ползват по-ограничени количества. От  квадратен метър се добиват по 0,8-1,5 кг. зелени листа.

Важен е и сортовия му състав, като на пазара има няколко сорта, популярни у нас.

Производителите трябва да знаят, че сортовете спанак се различават по големината на розетката си и по положението й. Тя е три вида   – може да бъде лежаща, приповдигната и изправена. Преобладават сортовете с гладка повърхност на листната петура, но все повече се предлагат сортове с набръчкани листа – тип савой.

За България са подходящи студоустойчиви сортове, с късно стрелкуване (образуване на цветоносни стъбла).Това изискване става все по-неактуално на фона на последните топли зими и климатичните промени. Спанакът по принцип издържа на ниски температури, обаче като всички растения се влияе от сушата през студените месеци.

На пазара се предлагат

сортове спанак, адаптирани за нашите условия

С цел да разполагате по-дълъг период със свеж спанак в градината, е добре да изберете няколко сорта, които се отличават по периода на готовност.

Един от популярните ранни сортове е „Матадор 15/29“. Характерно за него е, че се развива много бързо – за около един месец. Образува голяма розетка ,която е 16-25 см. в диаметър. Отличава се с големи и  овални листа, които притежават характерна гладкост. Има нежна консистенция и добри вкусови качества. Обаче производителите трябва да знаят, че е чувствителен на мана.

Рано е готов за употреба и другия сорт – „Едър зимен“. Бързо стрелкува и  узрява само 3-4 дни по-късно. Негативната му характеристика е, че не  устойчив на мана.

В тази група попада и „Хемус“, който се характеризира също с късно стрелкуване. Особеното при него е, че образува по-малко мъжки растения, благодарение на което може да се прибира по-продължително време. Освен това дава сериозни добиви.

„Матадор„ е  по-късен сорт, който е къснострелкуващ. Нараства бавно след презимуване, обаче пък е високодобивен.

​„Селеста“ е сорт с овални, гладки  и месести листа.  Харесва почви с висока влажност. Устойчив е на различни болести.

„Бейби спанак“ е изключително студоустойчив сорт, като подходящата температура да развитието му е до 18 градуса. Има дребни и хрупкави листа, които са изключително вкусни.

Напояването на спанака е

изключително важно за развитието му

Препоръчителна е система за капково напояване, която да дозира количеството течност и да я подава точно в корените на растението.

Обаче повечето стопани, които отглеждат спанак за лична консумация ползват маркуч.

Спанакът е влаголюбиво растение и е добре да се полива 2-3 пъти седмично. Разбира се  честота и дозировката на поливките зависи от климатичните условия, наличието на валежи, влажност на почвата.

Той сериозно страда от сушата, особено в съчетание с висока температура. Това са условия при които е възможно  бързо да загуби стопанските си качества.

Спанакът трябва да присъства на трапезата заради високия си хранителен потенциал. Съдържа „букет“ от витамини, минерали и антиоксиданти и др. Той е източник на витамин К, който е важен за поддържането на опорно-двигателния апарат. Богат е на витамин А, който укрепва зрението и имунната система. Високо е съдържанието на желязо, което е от съществено значение за здравето на кръвните клетки.

Консумацията му подкрепя различни системи в нашия организъм и е все „по-модерен“, защото е суперхрана.

 

Автор: Лилия Цветанова

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама