Зърненият пазар е залят от руска пшеница, очаква се влошаване на ценовата ситуация

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Цената на зърнените култури продължава да пада на европейския пазар не само под натиска на пшеницата и царевицата от Украйна, но и заради износа от Русия. Миналата година Руската федерация имаше рекордно производство на пшеница, а експортът е на много високо ниво.

Русия, най-големият износител на пшеница в света, достигна рекордна реколта от зърно от 151 милиона тона след сушене и почистване, според предварителните официални данни за 2022 г. Това включва 102,7 милиона тона пшеница, според анализ на agrarheute.

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) вероятно ще трябва да коригира настоящата реколта от пшеница в Русия с повече от 10 милиона тона в предстоящия доклад на USDA, който ще излезе в четвъртък (12 януари). Промяна има и в глобалното предлагане на пшеница. Досега докладът за зърното на USDA показваше само реколта от пшеница от 91 милиона тона за Русия и рекорден износ на пшеница от 43 милиона тона. Ако корекцията се случи, това може да окаже значителен натиск върху пазарите и цените на пшеницата, тъй като това би означавало много повече пшеница на световния пазар, отколкото се предполагаше официално.

До 4 млн. т жито изнесени през януари

Русия може да изнесе между 3,6 и 3,8 милиона тона пшеница през януари 2023 г., прогнозират анализатори от руската консултантска компания за земеделие ICAR. Други консултантски фирми дори считат за възможен износ на пшеница до 4 милиона тона за януари.

Прогнозите за руския износ на пшеница през декември варират между 4,1 милиона тона и 4,5 милиона тона и също така обясняват част от продължаващия ценови натиск върху световните пазари. Официални данни за износа от Русия обаче няма, тъй като руските власти искат да избегнат “спекулациите” за износа, посочва Ройтерс.

Както и в Украйна, Черно море е най-важният маршрут за износ на руското зърно. Заради старообредните новогодишни празници, които приключиха на 9 януари, през последните дни обаче търговската активност е по-слаба. Анализаторите съобщават още, че руснаците продължават да имат проблеми с обезопасяването на товара си.

Русия иска да намали площите с пшеница, реколтата през 2023 г. ще бъде “само” 80 млн. тона

Цените на руската пшеница със съдържание на протеин от 12,5% и за незабавна доставка от черноморските пристанища останаха постоянни от 307 до 311 долара за тон, според руските анализатори от Sovecon.

Скорошното отслабване на рублата спрямо долара трябва да осигури краткосрочна подкрепа за износа на руска пшеница. Подкрепата обаче ще бъде ограничена в средносрочен план, тъй като експортната такса, която Русия определя всяка седмица, се увеличава с отслабването на рублата.

Руското министерство на земеделието изчислява, че общото производство на зърно през 2023 г. ще бъде от 125 до 127 милиона тона, включително до 85 милиона тона пшеница.

По-малко пшеница, но ще се сеят повече бобови култури и слънчоглед

Руският министър на земеделието Дмитрий Патрушев организира среща за планиране на структурата на посевните площи за реколтата от 2023 г. Според плановете на Министерството на земеделието е необходимо, наред с други неща, да се увеличат площите с пролетен ечемик с 400 000 хектара и бобови култури, главно грах, с най-малко 125 000 хектара за поддържане на сеитбообръщение, се казва в изявление на ведомството. Необходимата площ за слънчогледовите култури също е най-малко 9,8 милиона хектара и най-малко 2,2 милиона хектара за ленено семе.

Според Дмитрий Патрушев през следващата година общата площ на всички обработваеми култури ще се увеличи с около 50 000 хектара и ще надхвърли 82 милиона хектара.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements