Заради вноса от Украйна: Избират между два варианта за компенсиране на зърнопроизводителите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

България вече предложи един вариант през останалите земеделски министри

Кризисният резерв на Общата селскостопанска политика (ОСП) може да се използва за подпомагане на фермери в страни като Полша, Румъния, България, които се борят с притока на зърно от съседна Украйна, коментира еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски по време на международната конференция на министрите на земеделието в Берлин. Войчеховски призна проблеми с мерките, предприети от ЕС за подпомагане на износа на зърно от разкъсваната от война Украйна.

„Ние наблюдаваме отблизо въздействието на [селскостопанския] внос от Украйна. Те нямат отрицателно въздействие върху целия ЕС, но водят до регионални трудности“, каза той, като даде за пример родината си Полша, коментира EUROACTIV.

Още през май 2022 г. ЕС стартира така наречените коридори на солидарността, набор от мерки, имащи за цел да помогнат на Украйна да изнася селскостопански стоки по всички възможни маршрути – включително железопътен, автомобилен и речен транспорт – в лицето на прекъсванията, причинени от войната на Русия.

Но докато инициативата имаше за цел да улесни транспортирането през съседните на Украйна страни до по-широкия ЕС и световните пазари, фермерите и законодателите на ЕС многократно предупреждаваха, че големи количества зърно остават в граничните региони, където изтласкват местните производители от пазара и се е отразило на цените.

Според комисаря по земеделието като потенциална стъпка може да бъде използването на резерва за селскостопанска криза за финансова подкрепа на засегнатите фермери.

Кризисният резерв е фонд от 450 милиона евро, включен в схемата на Общата селскостопанска политика (ОСП), който може да се използва за финансиране на извънредни мерки за противодействие на смущенията на пазара, засягащи производството или дистрибуцията.

Фондът беше задействан за първи път през април след атаката на Русия срещу Украйна. Активирането му отново през следващата година ще изисква съгласието на всички министри на земеделието в ЕС.

Освен кризисния резерв, добави комисарят, въпросните страни биха могли също така да разпределят плащания за национална помощ на засегнатите фермери в рамките на така наречената временна кризисна рамка.

Докато правилата на ЕС за субсидиране обикновено поставят строги ограничения върху финансовата помощ, която националните правителства могат да предоставят на ферми и други предприятия, кризисната рамка временно разхлабва тези ограничения пред лицето на значителния икономически удар, понесен от европейските икономики от началото на войната в Русия.

Отварянето на кризисния фонд е една от стъпките, за които настоя и България по време на последното заседание на земеделските министри.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА