Заради инфлацията европейците ядат все по-малко ябълки

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Делът на плодовете за преработка се увеличава, износът намалява заради скъпия транспорт

Очаква се потреблението на пресни ябълки в ЕС да намалее 2022/23 до 12 кг на глава от населението (в сравнение с 12,2 кг през 2021/22). Това се дължи главно на нарастващия инфлационен натиск и общо намаляване на консумацията на пресни плодове, вече наблюдавана през първата половина на годината, се отчита в есенния доклад за европейските земеделски пазари, подготвен от Европейската комисия.

Според данните намаляването в консумацията ще бъде белязано и от по-ниската наличност от пресни плодове, която се прогнозира през тази година. Производството на ябълки в ЕС се очаква да бъде около 12,2 милиона тона, подобно на нивата от миналата година и с 2,5% спрямо средногодишните количества за 5 години. От една страна това се определя от добрата реколта в Полша, но от друга –  горещата вълна, суша и ограниченията за напояване в западните страни и Южна Европа през летните месеци доведоха до по-ниско от обичайното производство, с по-дребни плодове, но с по-високо съдържание на захар.

В ЕС се очаква да бъдат продадени около 6,1 милиона тона ябълки за прясна консумация (-4% на годишна база и 6% под 5-годишните данни). Увеличението на цената на електроенергията (особено актуално за разходите за съхранение на сектора), високото производство в Полша, заедно с очаквано по-ниско качество, се очаква да увеличи дела на използваема продукция за преработката. Очаква се ръстът на количествата ябълки за преработка да бъде 18% над нивата за последните 5 години, достигайки до 5,4 милиона тона.

В същото време консумацията на преработени ябълки в ЕС се очаква да бъде висока (11 кг на глава от населението), което е в съответствие с тенденцията за дългосрочно нарастване (10% над средното за последните 5 години).

Заради високите транспортни разходи обаче износът на ябълки се предвижда да намалее с около 3%, а вносът да запази нивата си – т.е. с 13% под средното за 5 години. Така наличните запази за следващия сезон се прогнозира да намалеят с близо 23% на годишна база.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама