Закон за храните, концентриран върху потребителите, иска директорът на БАБХ

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Изработване на изцяло нов закон за храните, който да поставя в центъра на вниманието потребителя, а в по-малка степен -производителите и търговците, за това се обяви изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните проф. Пламен Моллов в “Труд”. Той посочва, че ще е значително улеснение цялото законодателство в дадена област да бъде събрано в една наредба. По този начин  производителите на биохрани или на зърно например вместо да четат 5 различни документа, ще открият всички регулации, отнасящи се до техния бранш, в един.

„Предложили сме около 30 поправки в различни законодателни актове – закони и наредби, които регламентират важни въпроси, свързани с производството, търговията, транспорта на храни. Всичко това обаче е изключително важно да се случи на базата на един изцяло нов закон. Сегашният като концепция е създаден през 1999 г. и е претърпял около 40 поправки. В днешно време той не съответства на новата философия – България вече е в ЕС и има европейско законодателство в областта на храните, което е над 50% от общото законодателство“, обяснява Пламен Моллов.

Той посочва, че макар да няма правно основание за регистрация на автомобилите, пренасящи хранителни продукти, там се крие проблем, защото често храните са в досег с автомобила и така могат да се получат замърсявания. Пример за това е хлябът.

Като новост в инспекциите той посочва, че около 2 пъти е намалено изискването за брой проверки за сметка на тяхното качество и прецизност. „Моята идея е инспекторите да отиват предварително подготвени за проверката, да се запознаят с досието на фирмата и да се търсят конкретно слабите места. Въведохме мобилни звена, от които ефектът е голям.”, посочва Моллов.

В резултат на въведените тайни инспектори по границата с Гърция е регистрирано 10 пъти намаление на потока от малки транспортни средства, които пренасят зеленчуци, посочва директорът на агенцията.

Моллов отбелязва още, че нерядко ниската цена е белег за ниско качество на храната. „Темата ол инклузив често е критична зона в предлагането на храни.” Като приоритет той посочва безопасността на храните, а ниското качество, по думите му, не е толкова фатално.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама