България произвежда достатъчно яйца от пъдпъдъци и с това успява да задоволи изцяло собствената консумация в страната. Българинът търси все повече продукта, разчитайки на неговите хранителни и лечебни свойства, споделят производители. През 2015 г. страната ни е произвела 7, 25 млн. яйца от пъдпъдъци. Средното тегло на бройка е било 10, 6 грама, а общото производство възлиза на 77 тона.
Птиците се отглеждат у нас промишлено от 1969 г. насам, като първите домашни пъдпъдъци са внесени от Русия. Все още в страната няма кланици за екзотичния вид, но в края на януари предстои да заработи първата.
„В България в последните години се създаде традиция да се консумират пъдпъдъчи яйца. Голяма част от производителите реализират продукцията си в почти всички търговски вериги, като с предимство са големите супермаркети“. Това съобщи пред „Агрозона“ Николай Гарвански, който отглежда над 20 хил. пъдпъдъка в Етрополе. От заложената продукция той успява да реализира всичко на 100 %. Една голяма ферма у нас произвежда месечно около 300 до 500 хил. яйца, споделя производителят.
Левче излиза едноседмично пъдпъдъче
Средните цени на продукта вървят от 0, 13 до 0, 20 лв. за брой. Трябва обаче да споменем, че тяхното тегло и размери са изключително малки. Яйцата за инкубация се продават за 20 стотинки. По пазарите цената на дребосъците варира около 1 лв. за едноседмични пиленца. Живите пъдпъдъци, които се използват за месо пък струват по пазарите между 2, 50 и 3, 40 лева.
„В страната няма чужд внос на яйца, а само на пъдпъдъци“. България обаче изнася и много малко от продукцията. Родните производители тепърва започват да проправят своя път към чуждите държави, създавайки свои собствени кланици.
Възможностите за износ са големи
Николай Гарвански ще открие кланица за пъдпъдъче месо още тази година. С това начинание той ще увеличи отглежданите животни до 100 хил. бройки. „Ще предлагаме охладено, замразено, вакуумирано и пушено месо. Вече има заявен интерес от чужбина, а по ресторантите в България търсенето също е голямо. Гърците са голям консуматор на месо – те не ядат яйца. На Запад също много се търси пъдпъдъчето месо – Германия, Австрия, Швейцария, Франция и други страни. Много голям е и азиатският пазар – в арабските страни ядат над 1 млн. тона пъдпъдъци годишно. За там обаче са необходими много големи количества“, коментира Гарвански.
Най – големите производители на яйца в Европа са Испания, а на месо Италия, именно с тях трябва да се конкурират основно родните производители. В световен мащаб пък лидерът е Япония, като най- известният вид по света е японският пъдпъдък.
Дребосъците са пълни с ползи
Яйцето от пъдпъдък има качества превъзхождащи това на кокоши яйца, поради факта че то съдържа шест пъти повече витамин B5 и 15 пъти повече витамин В2. Те не се употребяват само заради хранителни им стойности, но и за лечение на няколко болести като язви, астма или различни заболявания на черния дроб. Пъдпъдъците се използват и в козметичната индустрия. Относно месото от пъдпъдък, то се смята, че е деликатес не само поради своята рядкост и незабравим вкус, обаче и поради това че месото е подходящо за диети. Черупките от яйцата също са с доказани ползи за здравето. Освен, че са важен доставчик на калций, в тях се съдържат и още 27 полезни микроелемента като фосфор, силиций, желязо, манган, сяра, молибден, мед, цинк и флуор. Пъдпъдъчите яйца са най-безопасни по отношение на бактериални инфекции като салмонелата и се абсорбират изключително лесно от организма.
Георги Узунов
в сп. „Агрозона“.
Още интересни материали
четете в изданието.