Всеки ден в Европа изчезват хиляди декари почва

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

На всеки ден и половина в Европа изчезва почва, чиято площ се равнява на територията върху, която е разположен град Берлин. Това сочат данните, посочени на конференция на високо равнище на Естонското председателство, които бяха цитирани от председателят на Селскостопанската академия проф. Васил Николов. Той взе участие в тържественото отбелязване на Деня на почвата, което се проведе в Националния музей “Земята и хората” днес. Ръководителят на ССА изрази общата тревога за състоянието на почвите в целия ЕС. “Почвата е основата на основите. Не може да има нищо без нея.”, каза още проф. Николов.

“В момента в залата са над 150 човека, всеки експерт в своята област. Идеята на този ден е да се предизвика диалог между професионалната общност и обществото. За тези цел експертите трябваше да започнат да говорят на опростен език, а обществото от своя страна да обърне внимание на проблемите на българската почва, които са все повече”. Това каза при  откриването на събитието директорът на музея “Земята и хората” Чавдар Начев. 60 – хилядната световна почвоведска общност отбелязва за поредна година Световния ден на почвата. Тази година темата е „Грижата за планетата започва от почвата“.

Европейската база данни съдържа близо милион почвени профила

Старта беше обявен от директора на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ проф. Светла Русева. Темата на доклада, представен от нея бе „Глобалното партньорство за почвите през 2017 година“. ”В началото на миналия месец се  проведе третата Международни среща на институциите с почвена информация. В работната програма на срещата бяха обсъдени изпълнението на плана за осъществяване на целите от четвърти стълб на програмата. Беше обсъден и напредъкът на компилирането на глобална карта на запасите от почвен и органичен въглерод. Към края на месец октомври, базата данни съдържаше близо милион почвени профила за съдържанието на органичен въглерод и обемна плътност на почвата. За първи път глобалната общност на хората, които работят в сферата на почвите споделиха тези данни за този важен ресурс – почвения органичен въглерод“, каза тя. За финални думи на доклада си проф. Русева призова „Нека да дадем на почвата малко обич!“.

Почвата съхранява духовните ценности на човека

Председателят на Българското почвоведско дружество проф. Методи Теохаров дискутира по въпроса за „Почвите, земята и хората – наша грижа и отговорност“. “Почвата е биологична система, със завидна геологична и историческа памет, която създава материални блага и съхранява духовните ценности на човека”, подчерта професора. От своя страна проф. Тотка Трифонова от ИПАЗР „Н. Пушкаров“ направи презентация на тема „ Национални традиции и иновации в системите на земеделие“. Като тя подчерта, че традициите и иновациите вървят ръка за ръка. Нанонехнологиите и в частност наноторовете са част от иновациите в тази област. На финала на събитието проф. Светла Русева връчи ленти за академична длъжност на ИПАЗР „Н. Пушкаров“ на учените, хабилитирани през 2017г.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама