Все повече инвеститори изграждат фотаволтаични паркове върху хиляди декари земеделски земи и пасища

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
6 Минути

Крупен инвеститор си е харесал 1300 декара пасища край великотърновското Ново село за фотоволтаична централа

Расте броят на българските села, към чиито пасища и земеделски земи проявяват интерес крупни инвеститори за изграждане на фотоволтаични паркове на стотици и хиляди декара. В парламента има внесено предложение за въвеждане на мораториум за смяна предназначението на терените, върху които да се изграждат централите за енергия от възобновяеми източници, но политическо решение няма, а в Закона за земеделските земи има много „вратички“, предаде БНР.

Великотърновското Ново село е поредното, към чийто земи има инвестиционен интерес

Голям инвеститор си е харесал 1300 декара пасища край великотърновското Ново село за фотоволтаична централа. Във Великотърновския общински съвет от месеци има депозирано инвестиционно намерение, но там не бързат да вземат решение. Преди няколко дена инвеститорът разпраща до медиите прессъобщение, че фотоволтаичната централа край Ново село може да бъде една от най-големите по рода си в Северна България, а при одобрение на проекта, Община Велико Търново ще се превърне в партньор на инвеститорите, като 3% от оборота на соларната централа ще се влива директно в местната хазна. Сумите могат да достигнат до 1 млн. лв. годишно, като солиден дял приходи са предвидени да се върнат и към Ново село.

Земеделските земи не са най-добрият вариант за централи за енергия от възобновяеми източници, коментира за БНР кметът на Ново село Христо Христов:

„От цялата гама възможности за производство на зелена енергия определено фотоволтаиците са възможно най-щадящите и най-компромисния вариант, но лично аз смятам, че не са земеделските земи точно местата за изграждане на такива системи“.

Инвеститорът обяснява, че мястото ще си остане пасище и животновъдите ще могат да го ползват. Кметът на Ново село обаче е скептик:

„Единият от въпросите е свързан с ползването на пасищата за пасищни нужди. То е ясно, че няма да могат да бъдат очертавани и да се получават субсидии. Тревогата ми е провокирана от това, че никъде не съм виждал, поне в България, овце да пасат във фотоволтаици. Не съм виждал даже незаградена фотоволтаична централа. Все пак това си е енергиен обект и най-вероятно има изисквания към тези енергийни обекти и те пак трябва да бъдат заградени”

В Ново село има овцеферма с над 2000 животни, изградена там именно заради пасищата. Те се ползват и от други стопани. Иван Ефтимов е пастир на над 200 крави на тези пасища:

„Няма как да стане. Животното ще направи някаква беля, не можем да го овардим. Накъде около 200 и кусур крави са и не вярвам как да стане – да пасат покрай това нещо. Ако направят тази работа, няма къде да пасат животните“.

Хората в Ново село сав пълно неведение за инвестиционното намерение за слънчевата централа върху 1300 декара от селските пасища и искат общоселско събрание:

„Някои са притеснени. В неизвестност сме. Не е разяснено от до какво точно ще бъде, за колко време, как ще стане. Като направим такова събрание, да се проведе обсъждане. Не зная. Нямам притеснения. Всеки да си гледа работата, при мен няма нищо. Не сме говорили все още, не съм чувала за това, не съм запозната. Аз съм стар човек и не ме бърка, нито ми пречи, нито ще ми помогне и ползва. Инвеститорът все още не е идвал“.

267 декара общинските земи в село Ледник са със сменено предназначение за частни фотоволтаични централи

Във великотърновското село Леденик хората възроптаха, имаше събрание и протести, но Общинският съвет даде съгласието си за промяна на предназначението на 267 декара общински земи за частна фотоволтаична централа. В павликенското село Вишовград хората се готвят за протестен поход тези дни срещу решение на общинските съветници по същата причина.

Общинският съвет във Велико Търново е изискал становище по инвестиционното намерение за фотоволтаиците от кмета на Ново село. Той е категоричен, че ще го даде само след общоселско събрание, но не по-рано от зимата.

„Няма да дам становище нито писмено, нито устно без да проведен обществено обсъждане по въпроса, на което обществено обсъждане да се вземе решение какви да бъдат въпросите на общото събрание на населеното място, на което да се вземе решение дали искаме фотоволтаична централа или не. Не смятам и не мога преди зимата да им отделя време, за да извършим всички тези процедури“.

Инвестиционните намерения за фотоволтаици в земеделска земя, пасища и мери растат лавинообразно в цялата страна. Кметът на великотърновското Ново село е член на Управителния съвет на Националното сдружение на кметовете на кметства и кметските наместници. Христо Христов е песимист, че може да бъде проведен разговор по този въпрос с държавата.

„То едва ли е възможно, почти нямаме резултати от всички провокации, които сме отправили до момента. Няма никакъв контрол. Основният проблем е това. Каквото и да ни обещаят, инструменти за контрол липсват напълно“.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements