Проф. Георги Рачев: Времето през юли ще бъде благоприятно за развитието на стопанските култури

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

 

От агроклиматична гледна точка времето през юли и август ще бъде благоприятно за развитието на всички стопански култури. Запасите в повърхностния слой в момента не са съществени, а  очакваните валежи през юли ще бъдат близки до климатичната норма. За Западна и Централна България те ще са в нормата, а за Източна България ще бъдат поднормени, това съобщи климатологът проф. Георги Рачев в разговор за Агрозона.

Суша и екстремни климатични явленияагропрогноза, агротехнически мероприятия, Agrozona.bg

Единственият проблем остава не доброто овлажняване на почвата в някои части от страната, с изключение на Черноморското крайбрежие. Във Варна и Смолян падналите валежи бяха около 2-3 пъти над нормата за сезона. В София, части от Югоизточна България, вкючително. района на Петрич и Сандански и във Видин, месечната норма е достигната едва на 50% към момента, споделя професорът.

Другият по- важен проблем е екстремното време, включително градушки, мразове и слани, които са най- опасни, особено, когато се проявяват през късната есен, тъй като те окончателно могат да унищожат земеделската продукция, като хвърлят на вятъра всичките положени от началото на годината усилия, труд и средства от страна на земеделците.

България е поликултурна държава, коментира професорът.  “Тук на много кратки масиви може да се наблюдават различни насаждения- лозя, технически и зърнени култури и трайни насаждения.  Всички те се отглеждат по различен начин, за някои е по- добре времето да бъде по- сухо, за други не чак толкова. Поради тази причина, малките територии, на които се отглеждат всички те и близостта, на която се намират, е неизбежно някои колебания в метеорологичните условия да допринасят за по- доброто или по- лошо развитие на едните, за сметка на другите.”, добавя още той.

„Сушата в България ако е полезна за производството на сухо, висококачествено зърно, то за царевицата и слънчогледа е напълно унищожителна, а те често се намират близо един до друг.“, заключва професорът.

Застига ли ни глобалното затопляне?

В България и на Балканския полуостров, промените в климата за последните 60-70 години са най- слаби в сравнение с цяла Европа. Няма ясно изразена тенденция за повишаване на температурите, въпреки това, през този период те са се увеличили с около половин градус.

Юни не се отличаваше съществено от предходните години, макар че се наблюдаваха и някои неблагоприятни метеорологични явления като градушките. Те, по обхват и по интензитет бяха няколко пъти по- малко в сравнение с юни месец 2019 г..  В Североизточна България и района на Крушаре не валя точно тогава, когато трябваше да вали, а след това ги удави. Дъждът не само, че не им помогна, но и ги затрудни и попречи на прибирането и на малкото останала реколта.

Ултравиолетовата радиация и коронавируса, каква е връзката помежду им?

Природата не убива коронавируса, защото той представлява част от нея. Слънчевата радиация и по- специално ултравиолетовата, в съчетание със сухия въздух и високите температури обаче са природния антидот срещу коронавируса, което потиска неговото разпространение.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА