Време е да се вадят нарцисите

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути
цветя и зеленчуци
Четете още: С кои цветя гоним неприятелите в градината

Луковиците на нарцисите е най-добре да се вадят преди листата да са изсъхнали напълно, достатъчно е само леко да са пожълтели. Това показва, че вегетацията им е приключила. Показател за това е и най-външната им люспа коятосъщо е пожълтяла. Не е тайна, че при наличието на листа изваждането се улеснява и не се нараняват и насичат от лопатата луковиците, защото не се работи на сляпо, а се вижда точно къде са растенията. Извадените луковици трябва да се просушат възможно най-бързо. А веднага след като изсъхне полепналата по тях почва трябва да се почистят.За разлика от лалетата и зюмбюлите, при почистване на нарциса луковиците не се разделят и коренчетата не се премахват. Ако това се направи, по луковичките ще се отворят ранички и колкото и да са малки, те стават място за проникване на зарази по време на съхраняването. Луковиците се съхраняват в сухи, проветриви помещения. Ако влажността се увеличи има опасност коренчетата да започнат да се развиват твърде рано.

Макар да е трудно да се осигури в тези жеги, не забравяйте, че оптималната температура е около 17 градуса, когато луковиците ще се използват за засаждане на открито.

ЕТИКЕТИ: ,
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements