Внасяме повече лук, картофи и зеле, изнасяме ябълки

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

88% от целия износ на плодове се дължи на реекспорт

През първия месец от 2019 г. в България са влезли 22 764 тона пресни зеленчуци, което е с 2,3% повече спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Увеличението на доставките се дължи най-вече на по-голямото количество лукови зеленчуци – със 760 тона повече (28,8%). Скок се отбелязва и във внесените количества картофи. Те са с 5,2% повече, както и зелето, което е  с 10% повече. От аграрното ведомство обаче отбелязват, че има сериозно намаление на импорта на домати – с 9,6%, пиперки – с 9%, гъби – 8,7% и тикви, при които процентът е 19,6.

По данни на ресорното министерство внесените плодове също бележат увеличение от 8,4%. Количеството се оценяват на 30 687 тона, като най-големи са доставките на банани и цитрусови плодове – общо 24,3 хил. тона. Те нарастват с 8,5% на годишна база. Увеличени бележат и другите плодове, които традиционно не се произвеждат у нас – ананаси, авокадо и киви. Макар и със залежали ябълки по складовете, държавата ни отбелязва увеличение и на доставките на вносни ябълки – с 20,4%. Намалели са обаче черупковите, гроздето и крушите.

С повече от 68% се е увеличил износът на български зеленчуци, съобщават от МЗХГ. Така той достига 6 101 тона за януари 2019 г. Експортираните плодове пък се изчисляват на 6,9 тона, което е скок от 47%. Сред най-изнасяните зеленчуци са бобовите и най-вече грах с близо 3 хил. тона – увеличение от над 50 пъти, отбелязват от аграрното ведомство. Експортираните краставици са скочили 3 пъти, доматите – с 50%, а пиперките – близо 60%. Намаление обаче се регистрира при сладката царевица – почти 99%, както и при патладжаните и зелето.

Износът на български плодове, за съжаление, основно се формира от реекспорта на цитрусови плодове. Техният дял е около 88% от целия износ, което е 50% увеличение на годишна база. Нараства износът на ябълки с близо 50%, както и на грозде, ягоди и сливи – между 2 и 5 пъти.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама