Вкусно с Агрозона: Печено агнешко бутче и дроб сарма

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
3 Минути

На трапезата на Гергьовден задължително присъстват печено агнешко и ароматна дроб сарма. Вкусно с Агрозона ви предлага две неустоими рецепти – за сочно печено агнешко бутче, приготвено до съвършенство, и за класическа агнешка дроб сарма, която ще допълни празничната трапеза с неповторим вкус.

Печено агнешко бутче

Необходими продукти:

2 – 2, 500 кг агнешко бутче

2-3 картофа

2-3 моркова

1-2 глави лук

3-4 стръка джоджен

2 стръка праз лук

морска сол

олио/зехтин

Начин на приготвяне:

Вземаме бутчето и го натриваме с морска сол. Оставяме го да престои така 2-3 часа. Колкото повече престои месото със солта, толкова по-крехко ще е то. След това го слагаме в тава, по желание можем да добавим подправки като черен и червен пипер. Сипваме 2-3 пръста вода в тавата и добавяме малко олио или зехтин. Около бутчето режем на големи парчета картофите, морковите и лукът. Слагаме зелени подправки за да овкусят още месото. Това може да е джоджен, розмарин, праз лук или по нещо по Ваше желание. Завиваме го с алуминиево фолио и печем 6 часа на 180-200 градуса. В края на печенето може да отвиете фолиото и да допечете до златист загар.

Агнешка дроб сарма

Необходими продукти:

1 кг ориз

300 г агнешки дреболии

200 г агнешко месо (месо от коремните тъкани, същото което се използва за курбан чорба)

зеленчуков бульон или вода

3 г прясна мащерка (около 4 клончета)

300 г лук

200 г морков

50-70 г масло

50 мл олио/зехтин

сол на вкус

черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Агнешките дреболии и месото се сварява до готовност. Варенето отнема около час, докато продуктите омекнат напълно. Оставят се леко да се охладят и се нарязват на малки кубчета. Лукът  и морковите и дреболиите се нарязва на дребно и се задушава в маслото до омекване. След това към него се добавят мащерката и оризът. Добавя се черен пипер и сол на вкус. Изсипва се в тавичка и се залива с бульон или вода, като съотношението е 1/3. Готви се на бавен огън, като изисква постоянно разбъркване. Готовата смес се изсипва в тавичка, слага му се още мазнина олио/ зехтин и се пече се до пълното абсорбиране на водата. По желание може да му се направи и заливка.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама