Вижте новите изисквания към младите и дребните земеделски стопани за Кампания 2023

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Младите стопани могат да получават помощ определен брой години, коментира Аделина Стоянова, директор „Директни плащания“ в МЗм

Младите и дребните земеделски стопани са приоритет на Общата селскостопанска политика, поради което за младите земеделски стопани е заделен целеви бюджет в размер на 3% от бюджета за директни плащания, който се разпределя между интервенциите в рамките на Първи стълб и плащания за млади земеделски стопани в рамките на ПРСР, съобщи Аделина Стоянова, директор дирекция „Директни плащания“ в Министерство на земеделието по време на Националната среща на земеделските производители в България.

Дефиницията за млад земеделски стопанин продължава да се прилага и за настоящия програмен период, уточни експертът. Промяна има в условията на подпомагане. Младите земеделски стопани ще получат подпомагане от 100 евро на ха за цялата площ на стопанството си без значение колко голямо е това стопанство, съобщи Стоянова. До момента младите земеделски стопани получаваха подпомагане за първите 30 ха от стопанствата със ставка, която беше по-висока с 50% от ставката по СЕПП. Изискванията за образование, квалификация и умения продължава да се прилагат и след 2023 г като новото е,  че документът, с който се доказва наличието на образование, се подава в същия срок, в който се подава и заявлението за подпомагане за директни плащания. Млади земеделски стопани, които в настоящия програмен период са получавали подпомагане по схемата за млади земеделски стопани, могат да получат подпомагане след 2023 г само за остатъчния брой от годините до 5. Тоест общия брой на годините, в които подпомагаме млади земеделски стопани, са 5 години, в които се отчита и платените години до момента, каза още Аделина Стоянова.

Плащанията за дребни земеделски стопани е за много дребни, които могат да получат кръгла сума на стопанство до 1250 евро, като изискването е да имат най-малко 0,5 ха. „Те не са освободени от проверките, нито за спазване на стандартите, нито от останалите проверки, които извършва техническия инспекторат“, каза Стоянова. Новото и различното по тази интервенция е, че тя може да се заявява всяка година, тоест не е задължително еднократно заявяване на интервенцията, както беше до момента – само веднъж през 2015 г. и след това само излизане от интервенцията. „Тази интервенция може да се заявява всяка година. Тази интервенция замества всички останали интервенции. Ако един фермер иска да заяви интервенцията за дребни земеделски стопани, не може да заяви останалите интервенции в Стратегическия план“, съобщи директорът на дирекция „Директни плащания“ в МЗм.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА