Винен фестивал, посветен на Мавруда, организират в Пловдив

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Любителите на виното ще могат да се запознаят с над 40 вина от местни сортове

Градски винен фестивал Urban Wine Fest – Пловдив 2023, посветен на Международния ден на мавруда, ще се проведе на 21 и 22 октомври в града под тепетата, съобщиха организаторите от Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП). Празникът се провежда за четвърта поредна година и е посветен на вековните винени традиции в България и на модерното българско винарство.

Международният ден на мавруда е инициатива, чиито стремеж е да подбуди интерес към българското лозарство и винопроизводство, да представи качествата на българските местни сортове, да открои хармонията между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България. Събитието вече се състоя в София, Велико Търново и Варна.

В Пловдив фестивалът ще се проведе в центъра на града, на площада над ул. “Гладстон” срещу Централна поща. Любители на виното ще могат да се запознаят с над 40 вина от местни сортове, представени от винени експерти, и ще могат да се насладят на вкусна улична храна от Бар Самар на колела, Regi’s Street Food на Шеф Бадев и Vino & Tapas. Участие в събитието ще вземат духови оркестър и DJ Manev.

За събитията организаторите са подбрали представителна селекция от вина, които ще се предлагат активно на посетителите под формата на дегустационни сетове, на чаша или на бутилка. Основният подбор от вина за четирите фестивала включва 36 етикета на 34 винарски изби от всички винени региони на България: пенливи вина, бели, розе, оранжеви, червени. Някои от тях са биологични или натурални. Във всеки от фестивалите към основната селекция ще се включат и по 5 вина от регионални изби и така общо на всяко от събитията винените любители ще имат възможност да дегустират 41 вина. Именно местните сортове са онези, които оформят характерното лице на всяка винарска страна, те изграждат индивидуалността и неповторимостта на виното ѝ и спомагат за успешното му нагалане на световната винена карта, посочиха от асоциацията на винените професионалисти.

Urban Wine Fest Пловдив 2023 е инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти и се провежда под патронажа на Министъра на туризма, с официалната подкрепа на Министерство на туризма, Министерство на земеделието и Община Пловдив. Събитието се финансира от “Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив” за 2023 година.

 

ЕТИКЕТИ: , ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА