Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)  участва в ключова среща на земеделския бранш с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който бе на работно посещение в България. Представители на АЗПБ на срещата бяха Венцислав Върбанов, председател на асоциацията и Живко Живков, изпълнителен директор на АЗПБ. Ето какво заявиха те пред европейския комисар:

“Живеем в сложни и трудни времена, но тези времена изискват адекватни решения. Хората, които сме потърпевши от водената политика в земеделието смятаме, че една голяма част от решенията,  които се взимат в Брюксел са неадекватни.  Постоянно се говори за опростяване и намаляване на административната тежест към фермерите. Вече доста време слушаме за това опростяване, но такова все още не сме видели на практика, дори напротив – има усложняване. Вие сам споменахте за хилядите дребни земеделски производители, които остават извън обхвата. Това е така, защото те не могат да покрият определени изисквания и критерии. Стотици стопанства се ликвидират. Хората, които са избрали да се занимават с животновъдство, затварят стопанствата си”, заяви Венцислав Върбанов.

Сбъркана политика, липса на интерес на младите към земеделието и безмитен внос от Украйна са само част от проблемите в ежедневието на земеделците

“Нещо много важно като препоръка е да се обърне внимание именно на тази статистика и въпроса защо младите хора нямат отношение към земеделието и защо са отблъснати от него. Статистиката по този въпрос е много ясна, но нещо трябва да се промени. Ако искаме да запазим земеделието на Европа, на нас ни трябват политики”, допълни още той.

“През изминалите месеци правихме много протести, една част от тях бяха и за политики, защото именно сбърканата политика доведе до тежкото положение, в което ние се оказахме.  На практика се установи, че Европейският съюз няма система за справяне с кризата, така го усещаме ние.  Една  голяма част от страните имат нужда от зърното на Украйна, но ние – България, Полша, Румъния,  Унгария сме в една друга ситуация и не случайно ние сме най-потърпевшите от безмитния внос от Украйна. Не само вноса на зърно, но и на животински продукти като мляко, яйца, месо и всичко останало. Даваме си сметка, че трябва да бъдем солидарни. Трябва да се разгледа всяка една страна, да се види нейната специфика, когато се взимат решения и да се даде по-голяма възможност за гъвкавост, за да можем тук в България също да бъдем подкрепени. Необходимо е налагането на квоти на украинския внос, базирани на експорта от Украйна към ЕС преди войната”, коментира Върбанов.

“Отделени са много средства, казвате, но вижте и проследете какъв е ефектът от тях. Средствата, които се дават като помощ не могат да компенсират загубите, които ние сме поели”, посясни той.

“Още една тема, за която ни е нужен категоричен отговор е искаме ли ние наистина да запазим продоволствената сигурност в Европейския съюз или просто трябва да правим бутиково земеделие и да се съобразяваме с някакви други изисквания. Имаме голяма надежда, че на предстоящите избори нещо реално ще се промени и ЕС ще чуе гласа на фермерите”, заключи Върбанов.


Още по темата:

Земеделският бранш се среща с европейския комисар Януш Войчеховски

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама