Въвеждат строги изисквания към животните, от които се добиват храни

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

БАБХ ще влиза в обектите без предупреждение

По-строгият контрол на обектите за животни, от които се призвеждат храни, вече става реалност, след като официално бе публикувана в брой 87 на Държавен вестник разписаната нова Наредба №5 за здравните изисквания към животните, от които се добиват храни. Според нормативния акт Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва контрола на изпълнението на разпоредбите, а самите проверки по места и в обектите ще бъдат извършвани от официалните ветеринарни лекари, при това без предупреждение.

В магазините няма да може да се продава месо и месни продукти от стопанства, в които има огнища на 8 болести, сочи списък в наредбата, разписана Министерството на земеделието, храните и горите в следствие на приемането на Закона за храните. В списъка са включени заболявания, като класическата и африканската чума по свинете, шапът и птичият грип, Нюкясълската болест, чумата по говедата, чумата по дребните преживни животни, везикулозна болест по свинете и болестите по водните животни.

В наредбата са описани и начините, по които вторичните животински продукти, които се получават в резултат на обработката на месо и мляко, трябва да бъдат обработени термично, за да могат да бъдат неутрализирани причинителите на  споменатите болести. Така например шунките и филетата ще трябва да бъдат обработвани и чрез естествена ферментация и зреене: за шунки – най-малко 190 дни, за филета – най-малко 140 дни, за да може да бъде неутрализирана африканската чума по свинете. Обработването на месото за колбаси пък ще трябва да бъде на най-малко 80 градуса, за да могат да бъдат елиминирани всички зарази, е записано още в Наредба за здравните изисквания към животните, от които се добиват храни.

Четете още: Храни ще се продават от разстояние само с регистрация, изключват предлагането на вода

Трансглутаминазата – невидима на етикета и съмнително безопасна за хората

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама