Въглеродно земеделие: Как с минимални практики да спечелите по минимум 9 лв. от декар

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Научете какво означава въглероден сертификат и как той може да помогне на стопанството ви от Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Carbonsafe

Много земеделски стопани днес се питат как темата за въглеродните емисии засяга и техните стопанства и какви са начините за оползотворяване на практиките, които прилагат при отглеждането на различни култури. Оказва се, че българите от програмата Carbonsafe имат отговор на този въпрос.

„Нашата програма предвижда задържане на въглерода за 5 години. Ние искаме 5 години чрез постоянен ежегоден мониторинг, изследване с пробовземане в акредитирана лаборатория да докажем, че въглеродът може да се съхранява в почвата. Почвата е един естествен, огромен, безграничен резервоар за въглерод. Но както може да е резервоар, така може и да е излъчвател на емисии, ако се използват традиционните практики, които в България се прилагат от 60 години под формата на монокултурно, конвенционално земеделие. Не мога да сложа обаче всички стопани под един знаменател. Има земеделци, които отдавна практикуват по-съвременни методи, забравили са използването на обръщателен плуг, с правилен сеитбооборот, с покривни култури, с микроорганизми, гъби, почвени подобрители, специални обработки“, коментира Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Carbonsafe. По думите му от компанията разработват индивидуална стратегия за всяко едно стопанство, за всяка една култура. Няма един шаблон.

 

Условията на програмата

Условията за влизане в програмата на компанията предвиждат на първо място, стопанството да е поне 2000 дка, ако в него се отглеждат зърнено-житни култури или 500 дка за трайни насаждения. След това стопанинът трябва да подаде заявление, в което да се посочат площи, парцели, номера по ИСАК, дотук провеждани практики, дати на торене. Трябва да бъдат предоставени и специални  шейп файлове, които се зареждат в специален софтуер и се разпределят местата на пробовземане от специалистите. На почвата се прави специален анализ  на съдържание на микро- макроелементи и въглерод и всеки стопанин може да ги проследи. „След като сме вземи базова почвена проба, например, сега след жътва тази стопанска година, следващата стопанска година взимаме контролна геореферирана почвена проба, сравняваме разликите между базовата и контролната проба, отчитаме плюс вариантите на база лабораторни анализи в акредитирана лаборатория и сертифицираме тези плюс варианти.

Издаваме сертификат на името на земеделския производител, който има правните основания да обработва тази земя, след което търгуваме от негово име и за негова сметка тези сертификати и връщаме обратно по веригата паричния поток към него“, допълни още Маринов.

 

Търговията и доходите

По думите на Чавдар Маринов един земеделски производител, отглеждащ зърнено-житни култури, може да очаква минимален приход на година от 4,50 евро нетно от декар. „Това може да се постигне с минимални практики, но ако навлезем с няколко надграждащи практики, може и да удвои резултата, тоест може да получи и близо 9-10 евро от декар“, допълни още Чавдар Маринов.

Сертифицирането се прави всяка година, като се сравняват резултатите от анализите на съответните проби, като първите приходи за стопаните могат да бъдат 16-17 месеца от стартирането на процедурата, коментира Маринов.

„В момента ЕС е приел редица законодателни промени така, че да направи една доброволна рамка за сертифициране на въглеродни кредити от системата на земеползване. Има проект на регламент и са подготвени редица други законодателни инициативи, които да урегулират пазара. Има два пазара – задължителен и доброволен. Задължителният пазар е схемата за търговия с емисии или т.нар. квоти, ние работим на доброволния пазар. В момента ЕК има идеята 310 млн. тона въглероден диоксид да бъдат отстранени и трайно съхранени от системата на земеползване“, коментира изпълнителният директор на Carbonsafe.

Освен за търговия сертификатите могат да се ползват и за намаляване на т.нар. въглеродни данъци, които ще засегнат торовете и препаратите за растителна защита още следващата година.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements