Производството на плодове и зеленчуци в Унгария се очаква да достигне 2,6 млн. тона през настоящата стопанска година, според данни на Организацията на производителите на плодове и зеленчуци в страната, предава haon.hu. В началото на годината фермерите трябваше да се справят с неблагоприятните климатични условия. Щетите от сланите през пролетта бяха около 25-30% или близо 250 000-300 000 тона, но благоприятното време през лятото отчасти е компенсирало това.
В оранжерийното производство добивите нарастват с между 5% и 9% на в сравнение с предходната година, до 420 000-430 000 тона. Качеството е много по-добро от миналогодишното, защото не е имало изключително горещи дни. Производството на полски зеленчуци може да надмине 1,3 млн.т. Като цяло се очаква секторът зеленчукопроизводство да се представи по-добре тази година, а добивите да се увеличат с 10-15% на годишна база.
Най-голямото предизвикателство за производителите тази година са били гъбичните болести, особено що се отнася до черешите, ябълките и крушите. Заради тях се очакват с 30% до 50% по-ниски добиви по отношение на количество и качество.
Очакват се добри добиви от зеленчуци като лук, кореноплодни зеленчуци и зеле, които ще бъдат позитивно повлияни от валежите, които паднаха в страната.