Фермерите в румънска Добруджа продават агнешкото на цени между 5,56 и 6 лв./кг

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Цената на живите агнета в Добруджа се смята от мнозина за еталон за това как пазарът на великденските агнета работи на национално ниво, особено в южната част на страната и в столицата. Янку Полифрони, президент на Федерацията на овцевъдите в Румъния, е на мнение, че тази година може да говори за справедлива цена за агнешко месо. Той твърди, че ако миналата година средната цена е била 4,37 лв/кг до 4,77 лв. за килограм живо тегло, тази година на Великден агнешкото няма да се продава под цена от 5,56 лв./кг. „Цената на килограм трупно тегло варира между 9,94 лв/кг – 12 лв/кг, което е значително над стойността от миналата година, когато най-добрата цена беше около 5 лв/кг живо тегло, а средната беше някъде 4,57 лв/кг – 4,7 лв/кг. Тази година стойността достигна само 5,56 лв/кг,  и тук говорим за средната цена за целия период, тъй като млечните агнета също се продаваха на 16,6 лв/кг и дори 6,63 лв/кг. Сега цената много зависи от теглото на агнешкото- ако то е до 30 килограма може да струва 5,56 лв./кг живо тегло, ако е до 25 килограма, цената е 6 лв/кг, така че където има по-малко количество и цената е малко по-висока”, обясни той.

Cutted Beef Steak Cuisine Concept

Овцевъди от окръг Констанца казват, че експортната цена е приблизително същата. „Вече продадох агнета за износ по 5,56 и 6 лв/кг и сега не ми остана много за продан за Великден, защото пазя животни за есента. Въпреки това преди Великден от фермата ми ще излязат около 400-500 агнета“, казва Янку Полифрони и допълва: „Цената на вътрешния пазар ще бъде приблизително същата цена както за чужбина, тъй като износът обикновено регулира вътрешната цена понеже не консумираме много овче месо в Румъния и за стандарт приемаме цената, на която изнасяме“. Цената на трупното месо също ще бъде по-висока тази година. Ако миналата година агнешкото трупно месо е било продавано на пазари за 9,14-10 ​​лв/кг, тази година цената ще достигне 12 лв/кг, твърдят животновъдите, които доставят на пазарите в Констанца.

“За православния Великден вероятно ще продаваме на 5,56 и 6 лв/кг, но това зависи и от търсенето и покупателната способност на румънците”, казва Думитру Андреой, президент на асоциацията на овцевъдите “Дачия”- Хунедоара. Месото се продава предимно в чужбина и сега се подготвя пратка от 6 000 овена с тегло около 75 кг за арабските пазари. До преди няколко дни стопаните доставяха за пазари като Италия, Гърция и Хърватия, където се празнуваше католическият Великден. „В сравнение с миналата година това е малко по-добре, дори да има някакъв отлив поради пандемията“, заявява Думитру Андреой. В хранителните магазини в страната се предлагат предимно части от агне и дреболии на цени между 14 лв./кг и 16 лв./кг.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама