Авторски разработки на фермерски, занаятчийски и селски храни с фокус върху техния красив външен вид и опаковки, характеризиращи облика на традициите, селската култура и ръчното творчество ще бъдат представени на базара Local Food Design 2016 в Пловдив. Подобен тип храни в Европа се предлагат с доста атрактивни дизайни и красив външен вид. Те трябва да грабнат вниманието на потребителя, докато у нас това не е добре разработено, обясни за АГРОЗОНА Гергана Кабаиванова, председател на Сдружение устойчиво общество. Според нея е време да се помисли за нови опаковки и на фермерските храни. Сиренето в стреч фолио и зеленчуците в щайги от полето не са достатъчно привлекателни за купувачите, макар че има голямо търсене на продукти, директно от производителите. Организаторите обмислят възможността във фестивала да участват и занаятчии, които не са регистрирани по Закона за храните, но са най-атрактивната част от участниците. „Включването им в подобни инициативи ги мотивира още повече да се регистрират и да предлагат своята продукция“, смята още Кабаиванова.
Базарът ще се проведе в Пловдив от 10 до 19 юни в гр. Пловдив, Капана, ул. Магура и ул. Братя Пулиеви. Поканени са да участват производители, кулинари и любители от цялата страна с продукции както в традиционни форми, така и иновативен rustic дизайн. Кандидатите, които отговарят на концепцията на събитието, могат да изпратят e-mail на [email protected] с кратко описание на дейността си; снимки на продуктите, с които ще участват; град/село, в което се произвеждат; телефон и мейл за контакт. Участието е безплатно, срокът за кандидатстване е 30 април. Организаторите очакват оригиналните идеи на производители, които представят красиво изработени хлябове, пити и баници, сладкарски изделия: кексчета, тартове, торти, кремове, бонбони и пр. с приоритет към натуралните съставки и технологии. В разделя за дизайн на сладка, мед и лютеници ще се допуска само продукция от собствено земеделие. В раздела „Дизайн от село“ влиза всичко останало, което не влиза в другите категории – месни и млечни продукти, ядки, свежи плодове и зеленчуци и др., произведени посредством устойчиво земеделие и приготвени по домашни, традиционни технологии. Ще бъдат представени красиви и дизайнерски изработки на продукта и опаковката.