Световното производство на десертно грозде е намаляло с 1,3 милиона тона до 22,1 милиона тона през сезон 2018/2019 година. От доклада на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) става ясно, че свиването на добива се дължи на неблагоприятните климатични условия в Китай и Турция. При комшиите спада на доходността неизбежно ще доведе до намаляване на световните доставки. Турски производители са прибрали 1,9 милиона тона грозде, което е с 220 хил. тона по-малко от година по-рано, тъй като силните дъждове в Егейския регион през август 2018 г. са предизвикали значителни загуби. Това е довело до спад в експортните доставки с 36% до 180 хил. тона и ограничени доставки до най-големите за турските износители пазари в Русия и ЕС.
Според анализаторите на USDA обемът на производството на грозде в Китай е паднал с 1 милион тона до 9,5 милиона тона след априлските студове през 2018 г. Загубите се компенсират с внос от Индонезия и Перу, тъй като производителите от Тайланд и Виетнам също загубиха част от реколтата.
Европейското производство се възстановява
Производството на грозде в Перу се оценява на 658 хиляди тона и има тенденция към по-нататъшен растеж, тъй като лозята се възстановяват след продължителни и силни дъждове през сезона 2017/2018. Износът се е увеличил с 37% до 380 хил. тона. Най-големите пазари за перуанските доставчици са страните от ЕС, където отива 25% от общия обем на износа.
Реколтата на гроздето в Индия е намаляла с 100 хил. тона до 2,7 млн. тона, тъй като късните дъждове са довели до отлагане на цъфтежа. Въпреки намаляването на резервите, експортните доставки от там нарасват до 205 хил. тона поради голямото търсене в Европа и Русия.
Според анализаторите на USDA руските производители са събрали 31 хил. тона трапезно грозде. Площите за отглеждане остават на същото ниво.