USDA очаква минимално увеличение на световното предлагане и търговията със зърнени и маслодайни култури за 2015/2016 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Очакванията за предлагането и търговията със зърнени и маслодайни култури за пазарната 2015/2016 в световен мащаб са за минимално увеличение. Съгласно предвижданията на Департамента по земеделие на САЩ (USDA) глобалното предлагане на пшеница ще бъде минимално по-високо. Общото производство на пшеница се предвижда да бъде 718,9 мил.тона, което е рекордно високо. Това се казва в доклада „Средносрочни предвиждания за развитието на избрани култури от сектор зърно и маслодайни култури“ изготвен от Центъра за икономически анализи на селското стопанство към Институт по аграрна икономика – София в асоциирано партньорство с Изследователски институт по храни и аграрна политика на Университета Мисури.

Производството в ЕС и други големи страни производители, като Индия, Русия и Украйна, обаче се предвижда да е по-ниско от миналогодишното. Увеличение се очаква на производството в Китай, Турция, Мароко, Австралия, Иран и Сирия. Търсенето на пшеница в световен мащаб през 2015/2016 също се очаква да е по- високо, дори и минимално, от миналогодишното.

По отношение на маслодайните култури, очаква се спад на производството в САЩ в сравнение с миналата година (2,6% по- малко), най-вече поради очакванията за по- малко производство на соя. Световното производство на маслодайни култури също се предвижда да бъде минимално по-ниско от миналогодишното.

По отношение на цените на международните пазари, очакванията за силна реколта в САЩ ще задържат цените на нивата от предходната година, като единствено при царевицата може да се очаква едно по-слабо увеличение. Причините за това са и в по- силният долар, което създава по-добри експортни условия за страните от ЕС, където междувременно цените ще бъдат по-високи.

 За поредна година се очаква понижение и в цената на соята, което идва от силното предлагане на соя, заради високата възвращаемост, която фермерите в Бразилия и САЩ генерират в последните години. Изненада има и при царевицата, където промените в политиката и намалението при използването на царевица за биоетанол в САЩ все още не довеждат до намаление в цените, които се за- държат в растяща посока, най-вече заради силното търсене на фураж от животновъдството.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама