Университетът в Харвард инвестира $450 млн. в 405 000 ха земеделска земя в Бразилия

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Университетът в Харвард инвестира $450 млн. в закупуването на 405 000 ха земеделска земя в областта Керадо, Бразилия, където неправителствени организации алармират често за нарушения на правата на човека и унищожаване на околната среда. Земята е близо 5 000 пъти по-голяма от площта на седалището на университета в Масачузец, Тексас и на нея има 40 ферми, предаде South Africa Today.

По-голямата част от придобитата земя е предмет на злоупотреби от страна на грабители на земя и робовладелци, които са в конфликт с местното население в областта Керадо. Според местната неправителствена организация GRAIN, едрите робовладелци тормозят местните дребни фермери, изсичат безмилостно горите и дори местните власти не могат да се справят с тях.

Досега Университетът в Харвард е инвестирал над $1 млрд. в Бразилия, Африка, Източна Европа, Океания и САЩ. Образователната институция разполага с фонд от $40 млрд. за закупуване на земя в различни части на света.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА