Комшиите от съседна Турция през 2020 г. са консумирали средно на човек по 173 килограма плодове и 269 килограма зеленчуци. Според министъра на земеделието и горите Бекир Пакдемирли около 14,5 милиона тона плодове и около 22,5 милиона тона зеленчуци са били консумирани като цяло в цялата страна.Това става ясно от отговора му на парламентарен въпрос.
Цифрите показват, че средностатистически турски гражданин е консумирал 474 грама плодове и 737 грама зеленчуци дневно през 2020 г. Освен това, министърът също така подчерта, че Турция е на четвърто място в света по производство на плодове и на пето място в производството на зеленчуци.
„През 2020 г. страната счупи рекорд по износ на пресни плодове“, казва още той. Стойността на износа достигна 2,7 милиарда долара, което е с 21% увеличение от предходната година, заяви министърът в изявление.