Цветя с женски имена

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
8 Минути

Кои са най-известните дубльори от света на флората

Цветята и жените са неразделни понятия. Букетът в ръцете на прекрасна дама, жена, която бди над своите любими стайни цветя или създаваща вълшебна градина – какво може да бъде по-естествено? Освен това и тези и другите ги свързват общи имена!

Розите и Лилиите не могат да не знаят какво място заемат тези красавици в растителния свят: розите винаги са били определяни като царицата на цветята, а лилиите са достойни да носят званието кралица. В същото време много други носителки на „цветни” имена дори и не се досещат за съществуването на свои „двойници”. Представете си ситуация, която неосведомен човек се окаже неволен свидетел на следният разговор: „Ти не искаш ли да си засадиш вероника?” или „Съветвам те за си купиш евгения”. Съгласете се, че разговорът може и да ви се стори не само малко странен, но и дори заговорнически или криминален. А такава беседа всъщност може да се окаже само разговор между любители на цветя.

В чест на празника на любовта – 14 февруари и по повод наближаващия 8-ми март, тази седмица можете да се запознаете с най-известните и интересни дубльори на много женски имена. Разберете характера им и как да ги отгледате в домашни условия.

Вероника не може без слънце

Верониката е мило женско име и название на симпатично растение вероника (Veronica). В цветарството се използват много видове и форми на това цвете – от скромните почвопокривни до разкошните високорастящи вероники. Те са изключително непретенциозни към условията на съществуване, единственото, без което не могат, това е обилното слънчево греене. Някои видове, като вирджинската и тинтявовата, са влаголюбиви, но повечето издържат на суша. Към почвата нямат никакви претенции, само австрийската и класовидната предпочитат да растат на каменисти места. След прецъфтяването се подрязват и тогава се развиват нови листа, които обновяват растението. Размножаването става със семена, чрез резници и чрез разделяне. Най-лесно става с делене рано през пролетта или през август. Възможно е и самозасяване, тогава просто трябва да засадите младите растения на желаното място.

Цветовете на верониката поразяват с ослепителната си синя краска, но има градински форми с цветове в бяла, розова, лилава багра, често с тъмни жилки на венчелистчетата. Листата на растението са особено декоративни благодарение на сребристия си мъх, с който са покрити. С него можете да направите красиви композиции и да украсите всеки женски празник.

Евгения е винаги ароматна

Евгения е название на стайно растение от семейство Миртови, което за разлика от женското име е наречено в чест на френския принц Южен Савойски (1663-1736), който минавал за покровител на ботаниката. Миртолистната евгения (Eugenia myrtifolia) прилича със своите многобройни дребни блестящи тъмнозелени листа и бели ароматни цветове със силно стърчащи от тях тичинки на своята добре известна роднина – миртата. При разтриване на листата на растението ще усетите приятен аромат. При метловидната евгения цветовете са дребни, бели, листата са ланцетни, срещуположни, гланцирани. Особено декоративни са пъстролистните форми. При червеникавата евгения (Е. purpurascens) падащите надолу филизи са червеникаво-кафяви, елегантните ланцетни листа са срещуположни, а на края на клонките има бели плодове. Като стайно растение евгенията не е разпространена много широко. Тя се нуждае от прохладно презимуване (около 10 градуса), което е трудно да се осигури в нормално жилище. Но за зимната градина това растение е находка. Там тя може да бъде солитер, а също така и интересен компонент на композиция. При правилни грижи евгенията ще цъфти обилно с малките си бели цветове, които образуват щитовидни съцветия. Поддава се добре на резитба.

Ванда е сред най-красивите

Ванда е популярно полско име и в същото време название на великолепна тропическа стайна орхидея ванда (Vanda) от семейство Орхидееви. Нейните разкошни големи (с диаметър до 8 см) восъчни с красива форма ароматни цветове са събрани в четковидни съцветия, които израстват от пазвите на листата. Растенията имат тесни или цилиндрични месести листа и дебели въздушни корени. Окраската на цветовете е разнообразна: едноцветна – яркочервена, розова, нежно лилава, синя, кафеникава, жълта, бяла или смесена, понякога с мрежовидни, петнисти или рисунки на линии. Цъфтежът продължава почти цяла година. Добре е известна ванда сандериана (V. sanderiana). Тя е призната за една от най-красивите орхидеи.

Вандата не е капризна за отглеждане и отдавна е завоювала сърцата на любителите на орхидеи. В качеството на субстрат трябва да използвате кора, която да присъства в изобилие, голяма саксия, добър дренаж, достатъчно хранителни вещества и вода в периода на растеж, опръскване през горещите дни.

Безгрижната емилия

Емилия е често срещано женско име у нас. Що се отнася до цветето с име емилия (Emilia), то то е от семейство Сложноцветни и като културно растение то е познато предимно на любителите на екзотиката, тъй като все още си остава рядкост. Яркочервената емилия (E. coccinea) достига височина от 50-60 см. Тъмнозелените й блестящи листа са събрани в прикоренова розетка. Многобройните й голи стебла, които в същото време изпълняват длъжността и на цветоноси, се разклоняват в горната част и завършват с малки леко висящи кичести съцветия. Диаметърът на съцветията е около 1,5 см, а окраската им е яркочервена. Има варианти на това растение и с жълта и оранжева окраска на съцветията.

Силата на това цвете е отразено във видовото му название, буквално оживявя всичко, до което се докосне. Така срязаните цветове на емилията могат да обагрят всеки букет. Вероятно това растение скоро ще намери не малко почитатели. А отглеждането на емилията не е никак сложно: това е безпроблемно едногодишно растение, което се чувства добре и цъфти продължително дори на бедни почви, не се нуждае от поливане и подхранване.

Щастие като фелиция

Фелиция е женско име, което е известно предимно в чужбина. У нас е известно повече названието на растението, което може да се отглежда в градината. Фелиция амелоидес (Felicia amelloides), както още наричат южноафриканската маргаритка, бързо набира популярност у нас. Това е вечнозелено дребно храстче, което не може да зимува навън, но е прекрасна декорация за градината в топлото време. Пищните храстчета на фелицията, над листата на които се извисяват многобройни прекрасни нежно виолетови маргаритки с яркожълта среда, са много подходящи и за отглеждане в най-различни съдове. Цъфти в края на лятото-началото на есента. Ако отрежете резници от майчините растения и ги вкорените през пролетта, то маргаритките на фелицията ще се появят и насред зимата. При пъстролистните сортове листата са със златисто-жълт кант или живописни петна. През зимата растението трябва да се пренесе в светло и прохладно помещение. Фелицията ще украси зимната градина и балкона, може да цъфти и в саксия на прозореца, ако й осигурите няколко месеца прохладно презимуване. А за украса на цветни композиции е незаменима!

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements