Цените на рапицата падат рязко заради евтин внос от Украйна и сътресения на пазара на масла

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Цените на рапицата в понеделник паднаха с 10 евро до 556 евро за тон, след като в петък се свиха с 6 евро. Това са най-ниските цени на рапицата от август 2021 г. Основна причина за сегашния срив в цените е спадът на цените на палмовото масло и падащите цени на соята. Но високият и много евтин внос на рапица от Украйна също оказва голям натиск.

Резкият спад при палмовото и соевото масло също повлече надолу цените на рапицата и всички останали маслодайни семена. Декемврийският договор за палмово масло падна в текущата търговия на малайзийската фондова борса с почти 60 USD за тон до 833 USD за тон, съобщава agrarheute.

Соята също поевтиня за втори пореден ден в понеделник, падайки доста под тримесечния връх от миналата седмица. В случая със соята, търговците очевидно се страхуват, че заради новите нови случаи на COVID-19 в Китай ще намалее търсенето.

Масовият внос на рапица в ЕС също оказва натиск върху цените. От 1 юли до 4 декември страните от ЕС са внесли около 3,1 млн. тона рапица от трети страни. Това е ръст от 900 000 тона или над 40% спрямо предходната година. Най-големият доставчик е Украйна с 2,1 млн. тона или 68% от обема на доставките. До момента 373 000 тона са отишли ​​за Германия, 400 000 тона за Франция и 592 000 тона за Полша. FOB цените за вносна рапица в Украйна са 535 USD на тон според проучванията на Комисията – в същото време рапицата струва около 600 USD на тон във френските експортни пристанища и поне 684 USD на тон в Канада.

В своя доклад за маслодайните семена миналия петък Министерството на земеделието на САЩ (USDA) леко повиши прогнозата си за глобалните крайни запаси от соя, като същевременно намали търсенето на биогорива в САЩ поради новите регулаторни изисквания, което предизвика рязък спад в цените на соевото масло.

Министерството на земеделието на САЩ също каза в доклада си, че сега очаква глобалното производство на соя да достигне 391 милиона тона, спрямо предишната прогноза от 390,5 милиона тона.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА