Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи през март с 0,81% до 1,470 пункта. Средномесечните стойности на индекса обаче са с 1,3% по-високи от март 2014 година, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
След известно покачване на цената на захарта през януари и февруари, през м. март отново терндът се обръща и цената на захарта се понижава на месечна база с 0.8%. През месеца се запазва леката възходяща тенденция при движението на цената на брашното, като през март, спрямо февруари е отчетено ново слабо повишение от 1.2%. И през месец март се запазва низходящият тренд при движението на цената на фасула, като в сравнение с февруари има поевтиняване от 2.6%.
Цената на олиото отбелязва леко покачване на месечна база от 2%. Цената на ориза има незначително отклонение нагоре от 1%, а цената на яйцата е без промяна спрямо предходния месец. При цените на млечните и месните произведения се наблюдава спад спрямо предходния месец, като само при пилешкото месо има леко колебание нагоре от 1%.
Спрямо същия месец на миналата година колебанията на цените на едро на млечните произведения са разнопосочни, като при кравето сирене е регистриран спад на годишна база от около 3%, при кашкавал “Витоша” – 7.5%, а цената на кравето масло се е повишила спрямо същия месец на миналата година с 3.8%.
Цената на свинското месо също бележи слаб ръст на годишна база от 5.6%. Леко поевтиняване има при пилешкото месо от 3% и при месните произведения с около 4-7%.
Цените на основните хранителни стоки захар и олио запазват низходящ тренд, като поевтиняването на захарта на годишна база е 19.6% и на олиото 4%. Цената на брашното остава без промяна спрямо същия месец на предходната година. Цената на яйцата бележи ръст спрямо същия месец на миналата година от 5.6%. Оризът също поскъпва на годишна база със 7.7%. За пореден месец е отчетен спад на цената на фасула, като през март поевтиняването му на годишна база е 14.4%.
Плодове и зеленчуци През месеца се наблюдават разнопосочни тенденции при движението на цената на едро на плодовете и зеленчуците.
През м. март предлаганите български плодове и зеленчуци са в минимални количества. Изключение правят зелените салати, репичките, зеления лук и чесън. Поскъпване на месечна база има при вносните краставици – 4.5%. Цената на зелените салати също бележи ръст на месечна база с 16%. Причина за това са неблагоприятните климатични условия през м. март (силни снеговалежи и ниски температури). Запазва се тенденцията на покачване на цената на зелето, като българското зеле поскъпва на месечна база с 15%, а вносното със 7%. През месеца е отчетен спад на цените на картофите (2%), на доматите от внос (3.2%) и на репичките (4%).
При всички плодове, предмет на този анализ се наблюдава поскъпване. Повишаването на цената на месечна база на ябълките е 11.5%, на бананите – 7%, на портокалите – 3.8%. При цената на лимоните е отчетен незначителен ръст от 0.6%. В сравнение със същия месец на миналата година се наблюдава поевтиняване на картофите с 30% и на лимоните със 7%. Ръст на годишна база бележат цените на вносните домати (4%), краставиците от внос (14.3%), салатите (44%), репите (10.4%), ябълките (2%), бананите (20%) и портокалите (8%).