Цени на яйца за консумация и птиче месо в ЕС и България през м. юли 2014 г.

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Средната цена на бройлери, регистрирана в кланиците на българския пазар през м. юни 2014 г. е нараснала с 5,1% в сравнение с предходния месец и е била 154,20 евро/100 кг или 3,02 лв./кг. За същия период, увеличението на цената в ЕС спрямо май 2014 г. е по-слабо – с 2,3% и тя е била 199,48 евро/100 кг (3,90 лв./кг).

Изпреварващият темп на нарастване на цените на бройлери в България (с 2,8 пункта), свива в стойностно изражение съществуващата разлика с цените в ЕС и от 24,7% през м. май, тя спада на 22,7% през юни 2014 г.

юли_2

Като цяло, цените на замразени бройлери на европейския пазар, в т. ч. и българските се движат плавно, с незначителни колебания. Въпреки това, в отделните държави членки се наблюдава съществена динамика в стойностно изражение. Традиционно Германия и Финландия поддържат високи реализационни цени, съответно 268 и 263,84 евро/100 кг, следват: Кипър – 258,28 евро/100 кг, Дания – 254,28 евро/100 кг, Швеция – 251,04 евро/100 кг и Италия – 237,45 евро/100 кг. Ниски нива на цените през м. юни 2014 г. са отчетени в Литва – 147,56 евро/100 кг, Полша – 151,06 евро/100 кг, България – 154,20 евро/100 кг и Португалия – 162,43 евро/100 кг.

За сравнение, през юни 2014 г. цената на бройлери на българския пазар е с изменение от 1,2% в посока увеличение спрямо юни 2013 г. (152,34  евро/100 кг), докато средно европейската цена за същия период намалява незначително с 0,3% (200,10 евро/100 кг).

Средно месечните цени на яйца за консумация от центровете за опаковка в България са в размер на 89,94 евро/100 кг или 0,107 лв./бр., което е спад с 1,6% спрямо предходния месец. За разлика от българския, средната цена на европейския пазар нараства слабо с 1,3%, до 122,46 евро/100 кг (0,145 лв./бр.).

Продължаващият спад на цените на яйца за консумация в България задълбочава съществено разликата с тези в ЕС, като от 13,7% през м. май, през юни 2014 г. тя вече достига 26,6%.

юли_1

Движението на цените в България и в останалите европейски страни, както и през предходните месеци варира в широк диапазон: от 90 до 202 евро/100 кг.

През м. юни 2014 г., държавите, в които яйцата за консумация са се търгували на по-високи цени са: Италия – 201,96 евро/100 кг, Швеция – 198,32 евро/100 кг, Кипър – 177,32 евро/100 кг, Австрия – 169,99 евро/100 кг, Хърватия – 162,17 евро/100 кг.

В същото време, държавите с по-ниски ценови равнища, в т.ч. и България са: Румъния – 87,55 евро/100 кг, България – 89,94 евро/100 кг, Чехия – 93,90 евро/100 кг, Белгия – 98,10 евро/100 кг, Словакия – 98,56 евро/100 кг.

Сравнявайки цените през юни 2014 г. с тези от година по-рано се вижда, че те са били по-високи на българския пазар – с 4,3% (93,74 евро/100 кг, юни 2013 г.) и по-ниски на европейския – с 4,8% (116,55 евро/100 кг).

Източник: Министерство на земеделието и храните

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама