Цената на свинското месо е 100% спекулативна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Премине ли говоренето за АЧС, може да се окажем и с по-ниски цени отпреди кризата, прогнозира пред “Агрозона” Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

 

  • Г-н Иванов, какви са очакванията Ви и прогнозите относно цената на свинското месо по време на заразата с АЧС, която вилнее из страната?

  • В момента няма драма със свинското месо. Имаме нестабилна цена на свинското, която ще играе, докато се говори за АЧС. Вариацията няма да е повече от 8-8,50 лв., дори това ще са някакви максимални стойности. Не изключвам възможността, понеже е много добре балансиран и европейският, и световният пазар, цената да върви надолу.

 

  • Какви са в момента световните цени?

  • В момента цената на борсата в Чикаго пада. На годишна база имаше покачване с 31% през миналата седмица, през тази то вече е 27%. Цената от 1,40 долара за килограм през миналата година стана 1,90 долара за кило, а в момента е 1,69 долара. Това е едно доста сериозно падане. И това годишно увеличение от 31% стана на 27%. В същото време в България цената на свинското месо стигна 8,20 лв. само за 10 дни говорене. Цената е тотално спекулативна. Тя не е продиктувана от предлагането, а изцяло продиктувана от многото приказки, както и от умишлено поставяне на темата от потребителския й вид. Ако при най-лошите хипотези избием всички прасета, то ще има някакво покачване естествено на дефицита на българско месо, но в същото време не се знае как ще реагира потреблението. Освен падането на международната цена на свинското, търсенето се сви, защото много хора решиха, че е опасна чумата и не потребяват. И можем да се окажем и с по-ниски равнища дори от 7,30 лв. за килограм. В момента няма икономически фактор, който да обуславя покачването на цените. 100% спекулация. Вносителите говорят за цена от 5-6 лв. на килограм, а цената на Чикаго е 1,69 долара, което прави около 3,40 лв. 1 лев разлика при вносителите означава огромна печалба за тях. Пазарът на свинско месо е много високо конкурентен, до 10-15 дни максимум, повече не продължават тези ценови паники.

 

  • Какъв дял от свинското е вносно?

  • Почти е 50/50 е предлагането вносно и българско свинско месо. Сега естествено се покачи вноса. Имало е моменти и до 70/30 вносно – българско, имало е и обратното. Масово преработвателите работят почти всичките с вносно месо. Те ще го отрекат, защото българското месо е с по-добри вкусови качества и българинът повече го цени и го купува, защото му е по-вкусно.
СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама