„614 милиона килограма годишно е храната, която се похабява в България. Средно всеки българин е изхвърлил 93 килограма храна за последната година. Това показват данни на Евростат. На пазарни цени стойността на хранителните продукти, които биха могли да се използват, но се изхвърлят, е над 520 лева годишно.“
Това заяви изпълнителният директор на Българската хранителна банка (БХБ) Цанка Миланова. Тя представи данните в склада на БХБ по повод Световния ден на прехраната, който се отбеляза вчера за трета поредна година в България, съобщи БТА.
На ниво домакинство стойността на погубената храна за година е над една средна заплата за страната, уточни Миланова. 614 милиона килограма годишно е храната, която се похабява в България, а тя, по думите на Миланова, би била достатъчна хората в нужда да получават храна три пъти на ден.
Зад всеки килограм ябълки, който изхвърляме на боклука, стоят 700 литра вода, добави тя.
Според нея БХБ успява да спаси все повече хранителни продукти, като данните сочат, че за първите девет месеца и теглото, и стойността на храната, която е попаднала в банката, надхвърля количествата за миналата година.
До момента от създаването си през 2012 г. БХБ е спасила от разхищение и е предоставила на социални заведения над 2,4 млн. кг храни на стойност около 11 милиона лева. През миналата година банката е обслужила над 169 000 килограма хранителни продукти, чийто оценъчен социален принос възлиза на 2,2 млн. лева, каза още Миланова. Тя изтъкна, че в средата на хранителната индустрия все още се разхищават близо 350 милиона кг храна годишно, а домакинствата генерират над 260 милиона кг хранителен отпадък.