Тритикалето отново събужда интереса на стопаните

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

„Заради развитието на биологичното земеделие интересът на зърнопроизводителите в Добруджа към отглеждането на тритикале – култура, от която може да се омеси хляб и да се добие биогаз и силаж, се възвръща”, заяви селекционерът д-р Христо Стоянов от Добруджанския земеделски институт пред БТА.

Тритикалето е зърнена култура, подобна на пшеницата, но по-устойчива, съдържа по-малко глутен, повече фибри и по-лесно усвоими захари и може да се използва за много храни. Сред най-подходящите сортове за приготвянето на хляб са “Атила”, “Колорит”, “Добруджанец”, които са разработка на Института.  Според д-р Христо Стоянов най-добрата рецепта за питка включва смесването на брашно от тритикале и пшеница в съотношение 50-50 или 75-25 процента.

Добруджанския земеделски институт притежава сертификати за 11 сорта тритикале, които имат продуктов потенциал по 8-9 тона до 10.8 тона зърно от хектар. Селектираните сортове са с отлична устойчивост на засушаване и на редица болести – брашнеста мана, ръжди, фузариум, септория. За есенната сеитба институтът ще осигури семена от “Акорд”, от “Респект”, който бързо налива зърното, от “Добруджанец” и “Дони-52” – с висока устойчивост на оронване на класовете, посочват от научната база.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама