Тритикалето отново събужда интереса на стопаните

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

„Заради развитието на биологичното земеделие интересът на зърнопроизводителите в Добруджа към отглеждането на тритикале – култура, от която може да се омеси хляб и да се добие биогаз и силаж, се възвръща”, заяви селекционерът д-р Христо Стоянов от Добруджанския земеделски институт пред БТА.

Тритикалето е зърнена култура, подобна на пшеницата, но по-устойчива, съдържа по-малко глутен, повече фибри и по-лесно усвоими захари и може да се използва за много храни. Сред най-подходящите сортове за приготвянето на хляб са “Атила”, “Колорит”, “Добруджанец”, които са разработка на Института.  Според д-р Христо Стоянов най-добрата рецепта за питка включва смесването на брашно от тритикале и пшеница в съотношение 50-50 или 75-25 процента.

Добруджанския земеделски институт притежава сертификати за 11 сорта тритикале, които имат продуктов потенциал по 8-9 тона до 10.8 тона зърно от хектар. Селектираните сортове са с отлична устойчивост на засушаване и на редица болести – брашнеста мана, ръжди, фузариум, септория. За есенната сеитба институтът ще осигури семена от “Акорд”, от “Респект”, който бързо налива зърното, от “Добруджанец” и “Дони-52” – с висока устойчивост на оронване на класовете, посочват от научната база.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА