Базови семена от 19 сорта зърнено-житни култури предлага Добруджански земеделски институт на фермерите за есенната сеитбена кампания 2020 г. До 1 август институтът участва в XXVIII Международно специализирано изложение „Селското стопанство и всичко за него“ в Добрич, където представя богата експозиция от собствени сортове зърнено-житни култури. От нея зърнопроизводителите могат да избират различни базови семена:
– 10 сорта обикновена пшеница: ЕНОЛА, ЛАЗАРКА, ДРАГАНА, МЕРИЛИН, КОСАРА, ПЧЕЛИНА, РАДА, КРИСТАЛИНА, ФАНИ И ЖАНА;
– 3 сорта твърда пшеница – МЕЛИНА, МАЛЕНА И СЕВЕРИНА;
– 4 сорта тритикале: АКОРД, РЕСПЕКТ, ДОБРУДЖАНЕЦ И ДОНИ-52;
– 2 сорта зимен ечемик: АХАТ И ТАНГРА.
Предлагат се и сертифицирани семена от пшеница сорт ЕНОЛА – първо размножение, реколта 2020 г., стокова продукция от семепроизводен посев пшеница, реколта 2020 г., както и базови семена от пшеница, реколта 2019 г. (БОЖАНА, ГАЛАТЕЯ, КАМИ, КАТАРЖИНА, ЛАЗАРКА, ПЧЕЛИНА).
Пролетните култури се представят от мостри семена от сортове полски фасул Еликсир, Блян, Устрем и Скития, леща Илина и грах Кристал. Характерно за сортовете Блян, Устрем и Скития е, че са с изправен храст, което ги прави подходящи за директно механизирано прибиране и до голяма степен ограничава разходите и улеснява реколтирането на тази култура.
Изложена е и „Технология за производство на полски фасул“, създадена в института от авторски колектив от специалисти по селекция, агротехника и фитопатология.
Слънчогледът е представен от сорт Фаворит и хибридите Деведа, Енигма, Дара и Сан Лука.
Поради недоброто представяне на чуждестранните сортове пшеница през сушавата стопанска 2019-2020 г. се засилва интересът на фермерите към българските сортове, в частност тези на Добруджански земеделски институт като основен център за селекция и семепроизводство на зърнено-житни култури в страната.
Селекционерите и агрономите-специалисти от Добруджански земеделски институт са винаги на разположение на земеделските производители за съвети, които биха били полезни за правилния избор на сорт и точна технология на извеждане на зърнопроизводството.