Тридневен международен екофорум започва днес в София

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

От днес до 31-ви май в Интер Експо Център София ще се проведе Екофорумът и изложбата за Югоизточна Европа, които се организират от Виа Експо. Една от целите е да се справим с предизвикателствата на бъдещето – да трансформираме енергетиката ни в чиста индустрия, като в момента тя е един от най-големите източници на CO2 емисии – 79,9 % и да превърнем отпадъците в нови материални потоци, а не да ги “погребваме” на сметищата.

Изчерпването на ресурсите и необратимите процеси в климата алармират за необходимостта от изцяло нови подходи по отношение на третирането на отпадъците, повишаването на ефективността и производството на енергия. В Европа вече се говори за следващата амбициозна цел – 45 % дял на възобновяемата енергия в общия енергиен микс до 2030 г. и пълно преустановяване на депонирането след 2020 г. Особено тревожен е фактът, че Европа внася 6 пъти повече ресурси, отколкото изнася, което води до увеличаване на количеството отпадъци.

Филип Лоу, Директор на Генерална дирекция “Енергетика”  на ЕК, определя Форума за ЕЕ и ВЕ като ключов европейски енергиен център и платформа за обмен на нови идеи. Апелът на Хулио Гарсия Бургес, Директор на Дирекция “Управление на отпадъци”, Директорат “Екология” на ЕК, пък е насочен към създаването на икономически стимули в областта на отпадъците, като това ще доведе до частни инвестиции без финансово утежняване на публичните бюджети. Той призовава да се възползваме от възможностите на йерархията на отпадъците, свързани с нови работни места и ръст в икономиката.  Г-н Бургес оценява ‘Save the Planet’ като едно много навременно събитие с оглед на проблемите в областта на управлението на отпадъците.

Синхронът между директен дебат по жизненоважни теми и експозицията на нови продукти и технологии ще привлече интереса на експерти от различни области, научни работници и представители на публичната администрация към изявата. Водещи производители и вносители от 19 държави ще се включат в изложбата. За първи път се реализира Унгарско национално участие, а Австрийският павилион е разположен на значително по-голяма изложбена площ.

Посетителите ще се запознаят с  машини и съоръжения за рециклиране на метали, твърди битови и индустриални отпадъци, хартия, PVC материали; оборудване за производство на биогорива (пелети) от растителна биомаса и от други отпадъчни материали; системи за производство на биогаз от сметищни отпадъци, богата гама контейнери за отпадъци, балиращи преси, сортировъчни инсталации и др.

Сградноинтегрираните фотоволтаици са най-бързо растящият сегмент във фотоволтаиката. Хибридните и автономните системи за производство на възобновяема енергия също набират голяма популярност, те са отлична алтернатива за производство на електроенергия в труднодостъпни места. Характерни за тях са кратките процедури за одобрение, лесната интеграция в сградата и липса на инвестиции в електроразпределителната и електропреносна мрежа. В развитите страни концепцията за интелигентното строителство е вече отдавна утвърдена практика, докато у нас тя е един едва прохождащ сектор с голям потенциал. Предприеха се нови законодателните стимули, разполагаме с висококвалифицирани архитекти с опит в устойчивото строителство, наблюдаваме и трансфер на нови сградни технологии.

Изложителите ще демонстрират продукти за сграден контрол и автоматизация, които значително намаляват експлоатационните разходи и повишават комфорта на обитателите: LED осветление, системи за сигурност и комуникация, инфрачервени отоплителни уреди, “умни” електромери и системи за отчитане на ел. консумацията, софтуер,  фърмуер и др. Богата гама от решения в областта на асансьорната индустрия ще видим от водещи български компании – уредби, повдигателни устройства и компоненти.

65 лектори от 10 държави ще засегнат актуални теми, свързани със сградите с нулево енергийно потребление, законодателната рамка, последните иновации в областта на соларната енергия, добри практики за редуциране, превенция, третиране  и превръщането на отпадъците в нови материални потоци.

Участниците ще имат свободен достъп до презентации на изложители и семинари: Европейски фондове за регионално развитие на България в периода 2014–2020; Мащабно интегриране на фотоволтаиката в България и делови срещи “Go Green to Environment 2013 – G2E 2013”.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА