ТОП-6 продукти, които не трябва да се мият преди готвене

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Много хора вярват, че бактериите се унищожават по време на измиване. Това твърдение обаче не е валидно за всички категории храни

Птици и риба

Обикновено миете пилето в мивката, преди да го приготвите. Ако е така, време е да загърбите този навик. По този начин не само няма да се отървете от бактериите, но също така може да увеличите риска от инфекция. “Като измивате суровото пиле в мивката, разпространявате бактерии в кухнята, включително върху чистите повърхности, чрез пръските и капките”, казва Ерик Сайдън, директор на фирма за хранителни услуги и доставчик на храни за няколко болници в Ню Йорк. Единственият наистина ефективен начин да се отървете от тези бактерии е правилното приготвяне на храната.

WWF България, За Земята, Agrozona.bg

Червено месо

Когато миете червеното месо, вие му добавяте допълнително влага. „Допълнителната влажност по време на готвене създава пара, а тя влияе на вкуса“, предупреждава Сиден. Така че, ако искате да усетите истинския вкус на месото, тогава забравете за навика да миете този продукт.БАБХ, проверки, Agrozona.bg

Храни и салати

Ако на опаковката има указание, че продуктът е бил предварително измит, няма нужда да се измива отново. Запазете водата и времето си! Освен това, колкото повече време остава храната в контакт с други продукти, толкова по-голям е рискът от кръстосано замърсяване.градина, салата, Agrozona.bg

Гъби

Подобно на месото, гъбите могат да променят вкуса и текстурата си, ако са твърде дълго в контакт с вода. Повечето готвачи ще ви кажат, че никога не трябва да навлажнявате или измивате гъбите, за да ги почистите, защото те абсорбират вода като гъба.

Яйца

Въпреки че това не е много често срещано явление, някои хора мият яйцата преди употреба. В крайна сметка, след излюпването те попадат не особено чисти повърхности. Но всъщност не е нужно да се притеснявате, защото често яйцата се обработват преди продажба. Но за да не се заразите от нещо, е необходимо яйцата да се приготвят, докато жълтъците се стегнат, за да се предотврати хранително отравяне.България, фипронил, Agrozona.bg

Паста

Много хора измиват макароните след готвене, което е голяма грешка. Измиването на пастата служи само за отмиване на нишестето. Въпреки това, зърната, като ориз или киноа, трябва винаги да се изплакват с вода преди готвене, за да получите правилния вкус и текстура.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама