Термичната обработка на млечните продукти – превенция на бруцелоза

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

По повод случаите на бруцелоза д-р Дамян Миков, заместник-изпълнителен директор на БАБХ, коментира пред радио Радио К2, че за да са спокойни стопаните, трябва да им се обясни, че за предотвратяване на заразяването с болестта, млечните продукти трябва да минат термична обработка. Специалистът обърна внимание, че най-елементарното нещо, което гарантира здравето на хората, е термичната преработка на суровото мляко. По думите му няма мандра в страната, която да не ползва метода на пастьоризация, който гарантира термична преработка на всички млечни продукти, влизащи в млекопреработвателното предприятие. Затова млечните продукти, които излизат на пазара, са свободни от патогенни микроорганизми, става ясно от изказването на д-р Миков.

Специалистът посочва също, че страната ни от десетки години е свободна от заболяването бруцелоза, а спорадичните случаи, които се появяват основно в югозападните райони, са продиктувани от това, че фермери внасят немаркирани животни, без да са уведомили ветеринарните органи.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама