Тера Мадре, скандал, Росен Цонев: Пасторализмът ерозира почви и увеличи сибирската хвойна

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Пасторализмът в Пирин, Централен и Западен Балкан във вида, в който се прилага, е по-скоро вреден, отколкото полезен за пасищата, това обяви доц. д-р Росен Цонев от катедра “Екология и опазване на околната среда” в СУ по време на научния форум на Тера Мадре в София днес. Доц. Цонев буквално предизвика скандал и разбуни духовете, съобщавайки изводите от изследванията на група учени от посочените по-горе райони. Според тях откакто се прилага мярката пасторализъм в защитените територии, повече са проблемите, отколкото ползите за пасищата и ливадите. Сред тях той открои ерозия на почвите, увеличение на сибирската хвойна вместо намаление, унищожение на редки и ценни растителни видове. Пасторализмът е хаотичен и се прилага предимно заради финансовата изгода на фермерите. Наблюдава се потъпкване на растенията и някои от тях могат да изчезнат. Така е заради липсата на ротационно използване на площите от животните. Също така няма сериозна селекция на животни. Той даде пример с Пирин, където във високопланинските пасища пасат породи крави, типични за равнините и т.н.

Доц. Цонев обясни, че високопланинското животновъдство е било привнесено в България преди пет века. Тогава юруци и каракачани (номади) са дошли тук, за да използват нашата база. До тогава българите са използвали пасищата в нископланинските части. За да осигурят повече храна за животните си, каракачаните изгорили много гори, превърнали ги в пасища и по този начин нарушили естествени местообитания. От тогава всъщност се наблюдава и увеличение на сибирската хвойна.

Светлана Трифоновска

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements