Темпът на износ на свинско месо от ЕС се забавя

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Износът на свинско месо от Европейския съюз може да се увеличи през 2016 г., но през следващите няколко години този процес ще протича при по-бавни темпове заради повишената конкуренция и производството от САЩ и Бразилия. Това се казва в последния краткосрочен анализ на Европейската комисия за пазара на месо в ЕС.

Русия насърчава местното производство на свинско месо и не се очаква износът на ЕС за този пазар да се възстанови значително, дори и ветеринарните и икономически забрани да бъдат отменени, отбелязват анализаторите.

Въпреки увеличените цени на свинското месо, производството не намалява и е по-голямо през второто тримесечие на 2015 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Най-забележителен възход в производството бележи Испания (+9.1% или 265,000 тона през първата половина на 2015) следвана от Дания, Германия, Нидерландия, Полша, Белгия, Франция, Великобритания.

До края на годината Китай ще им нужда от 600 хил. тона внос заради свиващото се местно производство. Анализаторите отбелязват, че малките ферми фалират, докато производството се концентрира в големите. Това може да бъде възможност за ЕС да изнася за Китай, отбелязват анализаторите. Освен това трябва да се следи обменният курс на европо и юана, както и последиците от финансовата криза за китайските потребители на месо.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама