Търсенето на протеинови фуражи в ЕС през пазарната 2019/20 година ще нарасне с 2 милиона тона суров протеин в сравнение с 2018/19 и ще достигне 84 милиона тона. Благодарение на по-голямата наличност на груби фуражи, самодостатъчността на ЕС се подобри през 2019/20 и достигна 78%. При това по-ниската наличност на рапица в ЕС оказва натиск върху самодостатъчността на ЕС. Това са сред основните констатации в доклад на ЕК за баланса на ЕС за хранителни протеини през 2019/20 г.
Грубите фуражи като царевица и силаж остават основният източник на фуражни протеини, като те представляват 45% от общата употреба на фуражи в ЕС, което представялва увеличение с 2% в сравнение с 2018/19. Делът на всички фуражи с маслодайни семена е намалял с 1%, което представлява 25% от общото използване на фуражи в ЕС. Зърнените култури продължават да се предлагат в достатъчно количество, като представляват 20% от общото потребление на фуражите.
ЕС е напълно самодостатъчен при грубите фуражи. При маслодайните култури обаче ЕС произвежда само 24% от необходимото за изхранване на своя животновъден сектор.
Кризата COVID-19 предизвика силен спад в търсенето на биогорива и намали със 7% наличието на рапично брашно, частично компенсирано от по-големия внос на соя. В категорията на зърнените култури е използван с 6% повече ечемик за фураж. Ечемикът е използван широко поради слабото търсене в сектора поради спада на консумацията на бира по време на кризата COVID-19.