Свинското поскъпва заради АЧС до 50%

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Оцеляването на сектора вече е под въпрос, казват експерти

Кризата с африканската чума ще доведе до драстично увеличение на цените на свинското месо в България, съобщават от Асоциацията за защита на потребителите. „В краткосрочен план поскъпването ще бъде в рамките на 10%, а дългосрочно до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата“, заяви председателят на асоциацията Пейо Майорски. Данните на организацията сочат, че за седмица килограм от свинската мръвка вече се е увеличила с 19 стотинки в търговската мрежа. Средната цена в момента е 7,60 лв. за кг, която се е повишила със 7% спрямо предходния месец. „Като намалее броят на животните в страната, нормално е да има по-високи цени, защото ще се наложи внос“, коментира той.

 

Цените навън

И на международните пазари свинското месо поскъпва през последните месеци заради АЧС в Азия. Цената на суровината на световните пазари вече регистрира 30% ръст през пролетта. Анализ на Асоциацията за защита на потребителите сочи, че в Германия скокът при свинското е 25% – от 1,36 до 1,70 евро на кг кланично тегло, в Испания – с 28% – от 1,04 до 1,33 евро на кг, а в Холандия цената се е повишила с 27% – до 1,77 евро. Прогнозира се през втората половина от годината да има ново повишение.

Европа е нетен износител на свинско и България внася две трети от суровината си от ЕС. Китай е най-големият производител в света. Заради заразата в последните месеци там са избити над 1.2 млн. животни. Именно огромният недостиг в Китай ще повиши и световните цени, включително и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е внос.

 

Ще се ликвидира бизнеса

„Избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг период от време“, каза Пейо Майорски. „Има реална опасност свиневъдството да се заличи като отрасъл. Това означава загуба на работни места, поминък и приходи за държавата. По данни на Българската агенция за безопасност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, а броят на животните в тях 387 578.“

Броят на закланите свине у нас в промишлени условия през първите два месеца на 2019 г. е 175 хил. спрямо 151 хил. за същия период на 2018 г. Това води до увеличение на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база. Годишно в България свинско месо се добива от 1.5 млн. прасета, добавят от Асоциацията за защита на потребителите.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама