Световният пазар за натурални оцветители на храни ще се разрасне до 1.6 млрд. щатски долара до 2020 г.

Световният пазар за натурални оцветители на храните ще се разрасне до 1.6 млрд. щатски долара до 2020 г., според доклад на Future Market Insights. При положение, че изчисленията на експертите показват, че световният пазар за оцветители на храни ще надвиши 2 млрд. щатски долара и ще се разраства с 5.1% годишно, това означава, че натуралните оцветители заемат лъвски дял от него.
Според доклада пазарът за натурални оцветители ще расте 2.8 пъти по-бързо в сравнение с този за синтетични оцветители за храни и 2.1 пъти повече в сравнение с този за карамелени оцветители.
През 2014 г. производителите в света са използвали натурални оцветители на стойност 1.14 млрд. щатски долара. Западна Европа е най-големият в света пазар за естествени оцветители с дял от 26% и според експертите търсенето ще се разраства заради строгите регулации за производство на храни.
Прогнозата за разрастване на пазара се дължи и на увеличаващото се търсене в Азия, с изключение на Япония, и Северна Америка, които произвеждат все повече прани с естествени оцветтели и консерванти.
Най-често използванте естествени оцветителни пигменти, посочени в доклада, са: антоцианин, каротиноиди (бета-каротин, анато, лутеин и ликопен), куркумин, екстракт от червен пипер, екстракт от спирулина, хлорофил и други (например кармин). Най-голям е делът на каротеноидите с над 35% от общия пазарен дял през 2014 г., седвани от антоцианина с 22%. Екстрактът от чушка и куркума заедно заемат повече от 20% от пазара през същата година.
Каротиноидите са най-широко използваните оцветители заради това, че са устойчиви и имат разнообразни нюанси, от жълто до червено. Сред тях най-големи очаквания за растеж в търсенето има при ликопена – с около 11.4% от 2014 г. до 2020 г.
Спирулината ще се използва още повече в САЩ, в производството на захарни изделия.