Сушата в Германия може да доведе до недостиг на пшеница от реколта 2023

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

В южната и североизточната част на страната се очакват сериозни щети за фермерите

В повечето райони на Германия зимната пшеница бе осигурена с достатъчно вода до около средата на май. Все още ли това са капризите на времето или вече е климатичен колапс?

„Въпреки доста влажната пролет, германските фермери трябва да очакват щети върху зимната пшеница от лятната суша, особено в южната и североизточната част на страната. Житните полета в Бавария, Баден-Вюртемберг, Рейнланд-Пфалц, Хесен, Тюрингия, Шлезвиг-Холщайн и Мекленбург-Предна Померания бяха особено засегнати. Там експертите очакват най-сериозни загуби на реколта – до 17 на сто, пише немският земеделски портал Agrarheute.com. – В южната част на страната този сезон сушата е по-силна от предишни години. Последните дъждове не помогнаха да компенсират липсата на вода: на много места влагата в почвата, достъпна за установените растения, не е достатъчна, за да отговори на нуждите на пшеницата във фазата на формиране на зърното.

Като цяло експертите смятат, че реколтата от пшеница в Германия ще намалее с шест процента, още по-лошо е положението в регионите.

В повечето части на Германия пшеницата имаше достатъчно вода до около средата на май. В началото на юли 2023 г. обаче ситуацията се влоши: оттогава сушата и жегата станаха критични. Въпреки че зимната пшеница все още може да расте добре, когато кореновата й система е здрава и силна, дори и при липса на вода в горния почвен слой, е необходима достатъчно вода за образуване на зърна след цъфтежа. Температури над 30°C са неблагоприятни.“

Соргото се завръща в отговор на голямата суша

„Все още има хора, които виждат само капризите на времето в случващото се. Но изследванията на учени показват, че предизвиканата от човека климатична криза вече е настъпила . – Например такава суша, каквато беше в Европа през 2022 г., трябва да се случва само веднъж на 400 години. На теория. Вместо това необичайните засушавания се ускориха до 20-годишна честота. Горещи вълни или проливни дъждове се случват 10 пъти по-често, причинявайки огромни загуби на фермерите и икономиката. Така германското федерално министерство на икономиката и околната среда съобщи, че екстремните климатични условия, като изключително горещо и сухо лято и наводненията през 2021 г., са причинили щети на Германия на обща стойност над 80 милиарда евро. Само селското и горското стопанство са пострадали в размер на 25,6 милиарда евро.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements