Доц. Симеон Крумов от Института по земеделие-Кюстендил препоръчва поливки при наедряване на плодовете и при диференциране на пъпките
През тази година продължава периода на продължителна суша през лятото, като е съчетан и с екстремни температури. Забелязва се тенденция безводните периоди да са все по-продължителни, като обхващат месеците юли и август.
За съжаление тези климатични явления се налагат като новото „нормално“ , посочи доц. Симеон Крумов от отдел “Селекция и семепроизводство на културните растения“ от Института по земеделие-Кюстендил.
През юни се наблюдава пик на валежите, които създават проблем с извеждането на растителната защита при овошките и често са причина за развитие на гъбни болести.
Тази година юнските валежи бяха по-малко и се запази качеството на черешите, коментира доцентът.
Продължителната и повсеместна суша се отразява негативно на всички овощни видове. През лятото започва процеса на диференциране на плодните пъпки за следващата година, като от него зависи предстоящия добив. Затова в условията на стрес и тежко безводие трябва да се предвидят поливки за черешовите и други насаждения. Разбира се, количеството подавана вода трябва да отчита и структурата и състава на почвата. Ако е глинеста, има способността да задържа влага и черешите ще пострадат от асфиксия(задушаване). При тях поливките трябва да са много дозирани.
През средата на настоящото лято сливите са добре натоварени с плод и са в период на съзряване
Дефицитът на вода в жегите при тях и при ябълките ще доведе до по-малки плодове и редуциране на добива през следващата стопанска година, посочи доцентът.
Агрономите трябва стриктно да наблюдават дръвчетата и ако забележат свиване на листата при овошките от жегите, трябва да вземат бързи мерки. В този случай е наложително напояване на насажденията. Освен гравитачното подаване на вода, подходящо при трайните овощни видове е капковото напояване и дъждуването.
Лозата е сравнително сухоустойчив вид, но сушата се отразява сериозно и на нея
Продължителното засушаване в съчетание с високи температури може да доведе до т.нар. “пропадане“ на лози. При десертното лозо производство, са важни поливките, особено ако целта е наедряване на зърната. Поливките трябва да са в периода на нарастване на зърната, след което подаването на вода трябва да се прекрати. Оводняването през следващия стадий на развитие може да доведе до намаляване на захарността.
Настоящата лятна суша е на фона на поредната топла и безводна зима. За съжаление тази тенденция продължава през последните над 10 години.
При тези необичайни в климатично отношение зими се нарушава правилното развитие на овошките
Осезателно се намалява времето им за покой и са принудени да излизат от тази фаза много по-рано. През тази година отново се констатира ранно развитие на тези култури и изпреварване от порядъка на две седмици, посочи доцент Крумов.
Кайсиите и прасковите също имаха къс период на зимен покой. Често той е последван от мразове, които понякога унищожават цветовете и компрометират добивите.
Сушата и екстремните температури през лятото са част от комплекс неблагоприятни климатични явления, които се отразяват негативно на овощните видове в контекста на глобалното затопляне, обобщи доц. Крумов.
Автор: Лилия Цветанова