Обновяват цифровата ортофотокарта за ИСАК в 15 области

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

От днес, 22 юли 2020 г., Министерство на земеделието и храните стартира предвиденото за 2020 г. ново самолетно заснемане за обновяване на цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на страната, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. Заснемането е планирано да обхване поетапно територията на цялата страна за период от три години, до 2022 включително, което е по около една трета от площите на година.
Данните от картата се използват в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), която е основна подсистема на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК). Именно поради тази причина те трябва да са максимално актуални и достоверни, тъй като се вземат предвид при изчисляване на директните плащания на земеделските стопани.

Съгласно изготвен от изпълнителя график, заснемането за 2020 г. обхваща части от областите Кюстендил, Перник, София- град, София област, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

Заснемането ще се извършва с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи необходимото качество на получената цифрова ортофото карта, съобщават още от Министерството.

Теренни проверки по кампания 2020 ще има и през август

В резултат на разчитането на новата ЦОФК, както и чрез отразяване на резултатите от теренни проверки, проведени през годината, които се предвижда да стартират през месец август, ще бъде определен обхватът на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане” за кампания 2020.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА