Стабилно производство на свинско въпреки АЧС, но на по- високи цени

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

12.2% e увеличението на годишна база

Произведеното свинско месо в кланици през изминалата година възлиза на 78,23 хил. тона, което показва понижение с 2,2% на годишна база. Намалението е съвсем минимално и в сравнение с 2018 г. (под 3%). Тези данни показват възходящото развитие на сектора през последните 2-3 години, въпреки разпространението на АЧС в страната.

Средната годишна цена на едро на свинското месо през 2019 г. се покачи до 3667 лв./тон кланично тегло. При свинското месо увеличението в цените през изминалата година е най- осезаемо. То представлява повишение с 12,2% на годишна база и със 7,1% спрямо средното ниво за 2016-2018 г. Въздействие оказа основно ситуацията на международния пазар и възходящото движение на европейските цени, съобщават от Центъра за икономическо развитие на селското стопанство (САРА)

Производството на свинско месо в ЕС през 2019  г. отбелязва понижение с 0,7% на годишна база, като най- голямо е намалението в Румъния с -6%, Дания с -5%  и Полша също с -5%. В Германия, която осигурява над 20% от производството в Общността, понижението е с 2,2%. В условията на намалено предлагане  и силен износ, цените на едро продължават да се покачват – 40% към средата на март на годишна база. Очакванията са цените да задържат високото си равнище и през идните месеци, в предвид усложнената обстановка в цял свят.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама