Срещу болестите в лозето: изчистете чепките, изорете надълбоко

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

През тази година лозята пострадаха в много от районите на страната от болести, особено в периода на пролетта и лятото. Причина за това бяха честите валежи и хладното време, които благоприятстваха разпространението на причинителите. „На първия етап по време на цъфтежа имаше обикновена мана, която нанесе сериозни поражения и беше проблем за преодоляване и за решаване. В последствие в някои райони се появи черно гниене и бяло гниене. Те са следствие от недобра агротехника“, коментира за „Агрозона“ проф. Мирослав Иванов, селекционер в Института по лозарство и винарство в Плевен (ИЛВ).

„За да подготвят растенията за предстоящата зима и за новия производствен сезон догодина, лозарите трябва да премахнат всички чепки от лозите, тъй като там се съсредоточават спорите и напролет се развиват и създават инфекциозен фонд, който създава проблем“, допълни още специалистът. Според думите на проф. Иванов много важно е да се извърши и есенна оран, с която остатъците от чепките и зърна да бъдат заровени на по-голяма дълбочина, за да не може напролет да се развият опасните заболявания.

„В регионите, където има оидиум, започна да се практикува зимно пръскане с калиев перманганат. Добре е стопаните се допитат до специалистите от Института по лозарство и винарство, за да им се направи съответната схема за извеждане на правилна растителнозащитна практика при лозата“, допълни още проф. Мирослав Иванов.

„Реколта 2019 г., касаеща виненото грозде в България, е с много добро качество. Дължи на продължително сухото време с температурна амплитуда през деня и нощта. Това индуцира натрупване на достатъчно захари, дори в някои региони захарите, характерни за дадените сортове, бяха над нормите. В някои микрорайони реколтата беше по-малко от нормалната, заради неблагоприятния период по време на цъфтежа. Тогава на места се получи оманяване, други пострадаха от сушата. Но вината, които се получават, ще бъдат с много високо качество и затова препоръчваме да пиете вина от всички региони в страната“, сподели проф. Иванов.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама