Специалисти от Венецуела и Италия с интерес за закупуване на генетичен материал от породата Българска Мурра

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Гостите посетиха най-модерната биволоферма у нас в село Лозенец,  собственост на Йордан Койчев и Стоян Желязков

От 20 до 22 октомври на посещение в България бяха  проф. Хуан Карлос, от  Университета по ветеринарни науки във Венецуела, председателя на Венецуелската асоциация по биволовъдство – Никола Фабозо и Джовани Беноти,  от  центъра за изкуствено осеменяване в град Кремона, Италия.

Целта на посещението беше запознаване с Развъдната програма на Асоциацията, посещение на Станцията за изкуствено осеменяване гр. Сливен, посещение на биволовъдни ферми в България и най-важната им мисия-закупуване на генетичен материал от породата Българска Мурра, известна на пет континента, където се развъждат биволи. Породата е послужила за подобряването  и създаването на биволовъдствота в Южна Америка, Филипините, Тайланд, Виетнам, Египет  и други страни.

При посещение на Станцията за изкуствено осеменяване – Сливен, където е проведена основната среща, гостите са посрещнати от изп. директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция  в животновъдството- зооинж. Георги Йорданов,  заедно със главния директор на УГРРП –зооинж. Янка Стефанова. Представяна беше дейността на  ИАСРЖ, структурата и основната дейност-поддържане на генетичното разнообразие на домашните видове в България и повишаване на генетическия прогрес при  отделните породи. В момента в станцията се поддържат говежди бици от породите Абърдин Ангус, Шароле, Херефорд, Черношарено говедо, Сиво искърско и биволски разплодници. Представена е и развъдната програма и дейността на Българската национална асоциация за развитието на биволовъдството /БНАРБ/ от проф. дсн Цонка Пеева.

Посетена е и най-голямата и най-модерна ферма, изградена по  италианска  технология „Мурра 2002“ в село Лозенец, която е с общ капацитет 700 бивола, от които 400 дойни биволици, доене в доилна зала и най-висока лактационна млечност – 2160 кг. Фермата е собственост на Стоян Желязков и Йордан Койчев, които непрекъснато инвестират в модернизацията на производствения процес  и  изкуственото осеменяване, което е в основата на селекцията не само при биволите, но и при всички останали домашни животни. Проявено е желание за закупуване  на малакини и бичета от фермата.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА