Смолян остава без пунктове за продажба на яйца за Великден, заради трудности в разрешителния режим

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Има дефицит на яйца в Европа и това е причината за повишеното търсене и по-високата цена в момента. Вина за това обаче нямат производителите, а търговците. Това каза Димитър Бояджиев – собственик на птицеферма в Смолян за “Фокус”.

За пример той посочи, че от тях като производител, яйцата са на цена от 0,34 лв. за брой, а крайният потребител ги получава на цена между 0,59 и 0,65 лв. с почти 100-процентова надценка.

“Тази година няма да се откриват пунктове за продажба на яйца на по-ниски цени в Смолян, каквато е традицията от години, тъй като разрешителния режим е доста труден”, допълва Бояджиев.

Хората обаче ще могат да си купят яйца на производствени цени на място от птицефермите

“Наши яйца в магазина с размер М и L се движат според количеството и опаковката между 0,33 и 0,37 лв. Получаваме оплаквания от местни жители, които недоволстват от цените в магазините и са прави хората. Това става, защото има дефицит, въпреки че в България има достатъчно производство, за да се е задоволят един път и половина собствените нужди на населението. Изнасят се яйца поради завишеното търсене на европейския пазар“, обясни Бояджиев.

Производители: Не очакваме поскъпване на яйцата за Великден

Католическият Великден е една седмица преди православния, което означава, че търсенето на яйца в Европа ще бъде преустановено. Яйцата ще бъдат пренасочени към българския пазар, което означава, че ще има достатъчно яйца за всички, категоричен е Бояджиев.

“Няма да има повишаване на цените, а и не е справедливо спрямо българския народ да се предлагат на такива цени. Това обаче го разбираме само ние производителите, но не и търговците“, посочи птицевъдът и уточни, когато се говори за цената на яйцата в България, като сме част от европейското семейство, ние не можем да бъдем по-различни.

Опаковката променя цената на яйцата

Той допълни, че цените на производителите на яйца в България се различават с малко, тъй като зависят и от опаковката, която представлява голяма част от цената. Малката кутийка излиза с около 2 – 2,5 стотинки по-скъпо на яйце заради самата опаковка, а не заради яйцето. Когато яйцето се продава на кора от по 30 броя е сравнително по-евтино за крайния потребител.

Бояджиев подчерта, че най-доброто яйце за Великден е с размер М и е т. нар. “борче“.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама