След листопада – време е да се засаждат боровинките

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Боровинките се развиват добре на наклонени терени, за тях са най-подходящи киселите почви, богати с хумус. Мястото за боровинково насаждание се почиства от храсти, дървета и камъни, след което се изорава на 40 см дълбочина и през цялата година почвата се поддържа чиста от плевели. При бедни и с лоша структура почви преди оранта се внася добре угнил оборски тор. След това се изкопават ямки. Пръстта в тях се смесва с торф, полуизгнила дъбова шума и пясък.

 Искат да гледат на юг traditional-landscape

Боровинките искат да гледат на юг, добре е растението да се засади през есента след листопада – втората половина на октомври. При пропуск на този срок, може да се използват и първите дни на април. Растенията се засаждат с 4-5 см по-дълбоко, отколкото са били в разсадника. Не се режат, освен в случай, че кореновата система е повредена. Желателно е през първата година да се премахнат плодните пъпки. Така храстите ще се прихванат по-добре и няма да се изтощават в началото, а растежът ще се засили. След засаждане растенията се поливат обилно. До третата година почти не се прави резитба.

Смъкват холестерола, забавят стареенето на мозъка912101-tifec

Малките плодчета са използвани за храна от праисторически времена. А техните лечебни свойства са известни още от античността. Голяма част от медицинските качества на черната боровинка се дължат на високото съдържание на флавоноиди в плодовете, които имат силни антиоксидантни свойства, както и микроелементи и витамини. Боровинките намаляват риска от развитие на Болест на Алцхаймер, забавят процесите свързани със стареенето на мозъка. Подобряват паметта, координацията и баланса на процесите в нервната система. Черната боровинка помага за увеличаване на чувствителността на ретината към светлина и по-лесното адаптиране в тъмнина. Два процента боровинки в храната могат да намалят нивото на холестерола в кръвта с 12%, като увеличават концентрацията на високоплътностния „добрия” холестерол.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама