Сиропът от бяла акация гони безсъние и депресия (рецепта)

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Акациевият сироп не е много разпространен у нас, и в никакъв случай не може да се конкурира със сока от бъз, но все пак е приятна, полезна и ароматна напитка, която може да се направи сега за зимата. Още повече, че е натурална и без консерванти, а изпълнението на рецептата за приготвяне на сироп от бяла акация съвсем не е трудна.

Ползите

Акациевият сироп има много предимства. Цветовете на акацията са богати на масла, които лекуват здравословни проблеми като безсъние, астения или депресия. Акациевият сироп също е полезен срещу кашлица и пролетна астения.

Рецепта

Акациев сироп се получава от 500 г пресен цвят, 1 лимон, 1 кг пудра захар и 1 литър вода.

Препоръчва се да се събере акациев цвят от места, където знаете, че няма пръскане – от собствената градина или гората. Избягвайте да събирате цветове в близост до оживени пътища, където степента на замърсяване е по-висока. Акациевите цветове се поставят в купа със студена вода за почистване и се оставят за поне 30 минути. Цветовете на акация се отделят клонките и се отстраняват дръжките. Оставете водата за сиропа да заври и когато започне да кипи, добавете цветовете от акация. По желание можете да добавите част от нарязания лимон. Оставете да къкри на слаб огън за 20 минути. Свалете тенджерата от огъня и оставете да се охлади и след това да кисне за 24 часа.

На следващия ден прецедете цветовете, изцедете ги добре, след това добавете захарта и резен лимон. Разбърквате добре получената течност до пълно разтваряне на захарта и се поставя отново на огъня да къкри за около 30 минути при непрекъснато разбъркване.

Накрая, когато се получи консистенция на сироп, отстранете резенчетата лимон. Полученият сироп трябва да бъде поставен в стерилизирани бутилки.

Съхранението

Акациевият сироп се съхранява в бутилки в килера. За по-дълго съхранение се препоръчва бутилките да се заварят в тенджера за  половин час на слаб огън. След охлаждане бутилките трябва да се съхраняват далеч от светлина. Съществува възможност и за съхранение без допълнително варене, но за целта трябва да имате свободно място във фризера. В този случай охладения сироп се налива в пластмасови шишета по 0.5 л и се нарежда във фризера. Така се съхранява и сироп от бял бъз, който също е много полезен.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама